Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την αντιφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο κ. Καραμανλής εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη σημειώνοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Βαρθολομαίου έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.
Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την αντιφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:
«Στον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αξιών που αυτό αντιπροσωπεύει, στον αγώνα που διεξάγεται με τα όπλα της λογικής, της πειθούς αλλά και του κοινού συμφέροντος σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ταλαντευτούμε και δεν θα υπαναχωρήσουμε. Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη την ενεργό και διαρκή στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. Στο πνεύμα αυτό η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα. Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους αυτούς που συμμερίζονται τις αξίες μας στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να συνεχίσετε απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο που επιτελείτε για την εκπλήρωση της μείζονος αποστολής του Πατριαρχείου».
Ο κ. Καραμανλής εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη σημειώνοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κ. Βαρθολομαίου έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.
«Υπήρξατε ο πρώτος διεθνής ηγέτης που αγκαλιάσατε το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακηρύξατε τη σπουδαιότητά του. Οι πρωτοβουλίες σας έχουν τύχει παγκόσμιας αποδοχής και αναδεικνύουν το σύγχρονο ρόλο του πατριαρχικού θρόνου σε απόλυτη συμφωνία με τη θεολογική σας αποστολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται με τον πιο έντονο τρόπο η οικουμενικότητα του θεσμού και ενισχύεται η διεθνής του παρουσία» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι ο κ.Βαρθολομαίος αποτελεί τη φωνή της ανατολικής χριστιανοσύνης ως πρώτος μεταξύ ίσων στο στερέωμα των ορθόδοξων εκκλησιών, στην προσπάθεια για την προάσπιση των αξιών αυτών.
Τέλος, τόνισε ότι ο κ. Βαρθολομαίος παραμένει διαχρονικά η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις όποιες αντιξοότητες και απογοητεύσεις.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στο Φανάρι, όπου δια μέσου των αιώνων υφαίνεται και θα πλέκεται συνεχώς η ιστορία και η ζωή και ο ιστός της διαχρονικής πορείας της ορθοδόξου εκκλησίας και του γένους, όπως είπε. Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη καθώς δημιουργούνται, όπως είπε, «χρηστές ελπίδες» για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών κρατών.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, καθώς οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους για τη μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών και την στενότερη συνεργασία τους με βάση όσα στοιχεία τους ενώνουν.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι πάντοτε προσβλέπει στην ελληνική πολιτεία για την βελτίωση των συνθηκών στο Φανάρι αλλά και των συνθηκών διαβίωσης της ομογένειας. «Το πατριαρχείο και η ομογένεια αποτελούν μίαν γέφυραν συναντήσεως των δύο λαών και έχουν ανάγκη πάντοτε της προστασίας των αρχόντων αμφοτέρων, καθόσον μάλιστα και εμείς είμαστε νομοταγείς, φιλήσυχοι και ειρηνικοί πολίτες αυτής της χώρας και παράγοντες προόδου γι΄ αυτήν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Τόνισε ακόμη ότι αναμένει τη συμπαράσταση και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει το Πατριαρχείο απρόσκοπτα την θρησκευτική και πνευματική του αποστολή στην οικουμένη.
Ανέφερε ακόμα ότι το Πατριαρχείο, ως πρωτόθρονο μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών εργάζεται για την ενότητά τους, αλλά συγχρόνως για την ενότητα και την ειρηνική συνεργασία όλων των χριστιανών και των ανθρώπων ανεξαρτήτως γένους, φυλής και θρησκεύματος.
«Συμφέρει λοιπόν όλους η ενίσχυση του ρόλου και του έργου του Πατριαρχείου το οποίο είναι πηγή ευλογίας για την Τουρκία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, χρησιμοποιώντας μια από τις αποστροφές του λόγου του κ. Καραμανλή κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ερντογάν.
Αργότερα το βράδυ ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του και τη σύζυγό του Εμινέ. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και η υπόλοιπη ελληνική επίσημη αποστολή θα παρακαθήσουν σε δείπνο που τους παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.
Αύριο το πρωϊ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του θα συναντηθεί με ομογενείς στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ