Πολιτική
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 16:58

ΚΚΕ - Επίκαιρη ερώτηση για την υπόθεση της Siemens

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαισύνης με θέμα «Siemens και καταγγελίες για μίζες που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα» κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Στο κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μίζες» 100 εκατομμυρίων ευρώ διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα από την «ΖΗΜΕΝΣ», αναφέρουν σε αναλυτικά ρεπορτάζ πολλές εφημερίδες, επικαλού­μενες δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία του Μονάχου στα πλαίσια της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» του Γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού.

Από τις μαρτυρίες, τις απολογίες τεσσάρων ανωτάτων στελεχών της «ΖΗΜΕΝΣ» και κυρίως από την άρση των τραπεζικού απορρήτου για ύποπτους λογαριασμούς φαίνεται, ότι οι μίζες από «μαύρα ταμεία» τραπεζών στην Ελβετία, Κύπρο, Μονακό, Ντουμπάι, Λίχνενσταϊν και Αυστρία διοχετεύτηκαν στον τομέα των επικοινωνιών (ΟΤΕ) στα Ολυμπιακά έργα (σύστημα ασφάλειας C4I) και αλλού.

Κατά τα δημοσιεύματα προκύπτουν στοιχεία για «πολιτικό χρήμα» που διοχετεύτηκε στα κομματικά ταμεία, σε Έλληνες Υπουργούς, σε κρατικούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη.

Γίνεται λόγος για δικαίωμα της «ΖΗΜΕΝΣ» στην Ελλάδα να ξοδεύει το 8% του τζίρου για προσέλκυση νέων πελατών, απόκτηση νέων αγορών κ.ά. (δηλ «μίζες»), αλλά και να παραλαμβάνει χρήματα με επιταγές για τον ίδιο σκοπό. Για σκανδαλώδεις συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, που στην πορεία «αυγάτιζαν», με παρένθετες νέες αναθέσεις, τις οποίες προωθούσαν κυβερνήσεις, διοικήσεις ΟΤΕ και στελέχη του. Για ανορθόδοξες πρακτικές («μπαξίσια» κλπ) ώστε η «ΖΗΜΕΝΣ» να πάρει το έργο (το σύστημα C4I) κατά το 2002, αλλά και για να το παραλάβουν και να το εξοφλήσουν στο τέλος 2004 και μετά.

Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλό που «δένεται» και στοιχειοθετείται μέσα από επίσημη έρευνα της Γερμανικής Δικαιοσύνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός:

· Tι πράττει το Υπουργείο για την όλη υπόθεση;

· Εάν έχει αρχίσει ή πρόκειται να αρχίσει έρευνα από την Ελληνική Δικαιοσύνη και εάν θα αναζητηθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις Γερμανικές αρχές στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής;