Κόσμος
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008 11:59

Σερβία: «Δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά της Ε.Ε. ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία φέρνει τον φιλοευρωπαίο Μπόρις Τάντιτς αντιμέτωπο με τον υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε μια αναμέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν το μέλλον των σχέσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, σύμμαχος του Τάντιτς, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση ως ένα "δημοψήφισμα" υπέρ ή κατά της Ευρώπης.

Στον πρώτο γύρο ο Νίκολιτς είχε συγκεντρώσει ποσοστό 39,99% και ο Τάντιτς 35,39%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο υποψήφιοι, που είχαν ξανά αναμετρηθεί το 2004, βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόθεση ψήφου με ένα μικρό προβάδισμα του Τάντιτς, το οποίο όμως συμπίπτει με το ποσοστό λάθους.

Η συμμετοχή, που στον πρώτο γύρο ήταν 60%, αναμένεται να αυξηθεί, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποιον από τους δύο υποψήφιους θα ωφελήσει.

Οι Βρυξέλλες που παρακολουθούν με προσοχή και κάποια ανησυχία την εκλογική αυτή αναμέτρηση, δεν κρύβουν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Τάντιτς.

Όπως και ο αντίπαλός του, έτσι και ο απερχόμενος πρόεδρος είναι αντίθετος με την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όμως αντίθετα από εκείνον πιστεύει ότι η Σερβία δεν έχει άλλο δρόμο παρά την ένταξή της στην Ευρώπη των 27.

«Μόνο η πολιτική ένταξης στην Ε.Ε. θα επιτρέψει στη Σερβία να αναπτυχθεί», τόνισε ο Τάντιτς στη μοναδική τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον Νίκολιτς.

Η Ε.Ε. που δίσταζε να δείξει ανοιχτά την προτίμησή της στον Τάντιτς, πρότεινε τελικά την υπογραφή με τη Σερβία μιας ασαφούς «πολιτικής συμφωνίας συνεργασίας», αν και ο απερχόμενος πρόεδρος θα προτιμούσε την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης (ΣΣΣ), πρώτο βήμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε περίπτωση νίκης του Νίκολιτς δεν θα υπογράψουμε τη συμφωνία Σύνδεσης ούτε κάποια άλλη πολιτική συμφωνία», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλμπέρτο Ναβάρο.

Ευρωσκεπτικιστής και ρωσόφιλος, ο Νίκολιτς βλέπει στη Ρωσία έναν καλύτερο «στρατηγικό σύμμαχο» από την Ε.Ε.. «Στο διάστημα των τελευταίων 17 χρόνων που έχω περάσει στην πολιτική μάχομαι για την στροφή προς τη Ρωσία», είχε δηλώσει ο Νίκολιτς.

Χωρίς να κλείσει τελείως την πόρτα στην Ε.Ε., ο ίδιος υπογράμμισε στην αναμέτρησή του με τον Τάντιτς ότι «ο δρόμος αυτός έχει εμπόδια» και πως η Σερβία θα δεχτεί την ένταξή της μόνο μαζί με το Κόσοβο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ