Κόσμος
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008 19:08

Σλοβένος ΥΠΕΞ προς ΠΓΔΜ: Να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος

«Το ζήτημα της ονομασίας συνδέεται με τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου κατά την οποία θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ των χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (σ.σ. Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ). Εκεί υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από μία γειτονική της Μακεδονίας χώρα. Γίνεται σαφές ότι μέχρι τότε, πρέπει να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός για να επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της προδρεύουσας της ΕΕ Σλοβενίας ανέφερε ο Ντίμιτρι Ρούπελ, μία πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΓΔΜ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αναφορικά με την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, εκτός του θέματος της ονομασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει το δικαίωμα του βέτο και «μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή μίας χώρας» η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στη Συμμαχία.

«Δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι η Μακεδονία μπορεί να πάει μπροστά και αξίζει να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει. Έχω τονίσει αρκετές φορές στους συνομιλητές μου από τη Μακεδονία, ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος. Πλησιάζουν κρίσιμες ημερομηνίες και πρέπει να επιταχυνθεί η εξεύρεση λύσης. Όσο το δυνατό γρηγορότερο, διότι ακόμη και τον Μάρτιο μπορεί να είναι αργά» κατέληξε ο κ. Ρούπελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ