Πολιτική
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 11:13

Σωτ. Χατζηγάκης: Απλετο φως στην υπόθεση Siemens

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Siemens.

Αυτό τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου αναφερόμενα σε καταγγελίες για μίζες που διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα από τη Siemens.

Όπως παρατήρησε ο υπουργός, «δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά μόνο δημοσιεύματα... «Εμείς εδώ και δυόμισι χρόνια ξεκινήσαμε την έρευνα ρίχνοντας απλετο φως στην υπόθεση».

Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε επίσης ότι ζήτησε προσφάτως από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κατά απόλυτη προτεραιότητα της έρευνας και πως εστάλη συμπληρωματικό αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για συνδρομή στην έρευνα.

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της αθόρυβα και αποτελεσματικά, σχετικά με τις τυχόν παράνομες δραστηριότητες, που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Siemens στην Ελλάδα. Η διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί σε έναν λαβύρινθο λογαριασμών και τραπεζών, υπεράκτιων εταιρειών και μεσαζόντων, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και αποδείξεις, να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες σε υπαίτια πρόσωπα, για να φωτίσει την αλήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:

«Πάντως, κάνω χρήση του δικαιώματος που παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στον υπουργό Δικαιοσύνης και ζητώ από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ.3.

Εάν η Εισαγγελία υποβάλλει αίτημα μετάβασης Έλληνα εισαγγελέα στη Βέρνη είναι αυτονόητο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση ώστε ο εν λόγω λειτουργός να ασκήσει τα καθήκοντά του απερίσπαστος».

«Η ελληνική Δικαιοσύνη και το υπουργείο έκανε ό,τι ήταν δυνατό χωρίς φόβο και ενοχές για να πέσει άπλετο φως», τόνισε ο υπουργός και ζήτησε «λίγη υπομονή» από τον βουλευτή της ΚΚΕ, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.