Κόσμος
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 18:31

Human Rights Watch: Βολές κατά Κίνας, ΗΠΑ και Ε.Ε.

Σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και πολλών δυτικών χωρών χρησιμοποιεί στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, επειδή συνάπτουν σχέσεις με χώρες που είναι ανοιχτές ή συγκεκαλυμμένες δικτατορίες παραβλέποντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Κένεθ Ροτ χαρακτηρίζει σκανδαλώδεις τις τακτικές αυτές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η τάση στις δημοκρατίες του δυτικού κόσμου να εμπιστεύονται περισσότερο τον παλιό διάβολο από τον άγνωστο».

Η Human Rights Watch εκτιμά επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για να μην θυμίσουν οικεία κακά, όπως το Γκουαντάναμο, το Αμπού Γκράιμπ ή τις φυλακές της CIA.

Οπως επισημαίνει η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τον Μουσάραφ σε μια περίοδο που στελέχη της αντιπολίτευσης κείτονταν στα μπουντρούμια των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

«Αρκεί ο κατέχων την εξουσία να διαθέτει αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή να εμφανίζεται ως θιασώτης του αγώνα κατά της τρομοκρατίας για να μπορεί να υπολογίζει στην επιείκεια των δυτικών», παρατηρεί ο διευθυντής της Human Richs Watch.

Στην εν λόγω έκθεση γίνεται αναλυτική αναφορά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 75 χώρες του πλανήτη. Η Κίνα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην μαύρη λίστα της καταπάτησής τους και γι’ αυτό η διεθνής οργάνωση απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και γενικά στη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων για την βελτίωση της κατάστασης τόσο των φυλακισμένων αντικαθεστωτικών, όσο και της καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Ολόκληρη η έκθεση της Human Right Resource: http://hrw.org/wr2k8/pdfs/wr2k8_web.pdf