Κόσμος
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 19:23

Στα κατεχόμενα ο Γκ. Σρέντερ

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη θλίψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, για την επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Ήλθα εδώ ως φιλοξενούμενος και αναμένω από τις δύο πλευρές να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό για να τους συναντήσουν. Δεν βλέπω κανένα λόγο μη συνάντησης», είπε ο κ. Σρέντερ, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα για διήμερη επίσκεψη.

Ανέφερε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Σογιέρ (πρόκειται για τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος) «από σεβασμό προς τους ανθρώπους του Βορρά, που αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν».

Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν κατακρίνει τους ανθρώπους στο Νότο που το απέρριψαν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση μιας νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έφθασε στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν», με ιδιωτικό αεροπλάνο από την Κωμσταντινούπολη, και δήλωσε ότι δεν θα έφερε αντίρρηση σε απευθείας πτήσεις.

Σε δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σογιέρ, ο κ. Σρέντερ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συναντήσει τους Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας πως αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση, αφού είναι γνώστης της Κύπρου και του προβλήματός της.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες για τη συμβίωση των Κυπρίων, στηρίζοντας το Σχέδιο Ανάν κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, εκφράζοντας την ελπίδα να δει να επαναρχίζει η κινητικότητα, διότι «η Ευρώπη χρειάζεται πάρα πολύ την ενότητα, η Ευρώπη δεν χρειάζεται ένα μοιρασμένο νησί».

Ο κ. Σρέντερ, ο οποίος συνοδεύεται από σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ