Κόσμος
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 10:46

Σλοβενία: Συγχαρητήρια για την εκλογή Τάντιτς στη Σερβία

Τον Μπόρις Τάντιτς για την επανεκλογή του στην προεδρία της Σερβίας, συνεχάρη ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Σερβία ερμηνεύεται ως απόδειξη της θέλησης των δημοκρατικών δυνάμεων να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.».

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με την πρόσφατη απόφαση να υπογραφεί με τη Σερβία ενδιάμεση πολιτική συμφωνία, η Ε.Ε. στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο Βελιγράδι ότι βασίζεται στη Σερβία για να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, δήλωσε ότι η νίκη του Μπόρις Τάντιτς αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη Σερβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή της στις δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούπελ, η Σλοβενία θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να είναι ανοιχτές οι πόρτες της ΕΕ για τη Σερβία και στόχος είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Σερβίας το συντομότερο.