Κόσμος
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 10:46

Προβάδισμα Ομπάμα στην Καλιφόρνια μια μέρα πριν τη «Σούπερ Τρίτη»

Μικρό προβάδισμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον διατηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια και το Μιζούρι, μια ημέρα πριν από την κρίσιμη «Σούπερ Τρίτη», κατά την οποία θα διεξαχθούν παράλληλα προκριματικές εκλογές σε 24 Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/ Zogby, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακ Κέιν, διατηρεί τη διψήφια διαφορά του έναντι του Μιτ Ρόμνι, στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρζι, αλλά ο Ρόμνι προηγείται στην Καλιφόρνια, τη σημαντικότερη πολιτεία στις αυριανές προκριματικές.

Ο Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, προηγείται του Μακ Κέιν στην Καλιφόρνια με 40% έναντι 32% και περιθώριο σφάλματος 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Μια νίκη στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία, θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική τάση του Μακ Κέιν στη μάχη για την εξασφάλιση του χρίσματος.

Το τελευταίο 24ωρο, ο Ομπάμα κέρδισε δύο μονάδες στην Καλιφόρνια, όπου προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 40% και περιθώριο σφάλματος 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η τάση είναι με τον Ομπάμα. Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ καλή βραδιά για εκείνον», σημειώνει ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι.

Στο Μιζούρι, ο Ομπάμα υποσκέλισε το προβάδισμα της μιας μονάδας που είχε η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζοντας ποσοστό 47% έναντι 42% της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.