Κόσμος
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 16:17

Καταπολέμηση της διαφθοράς ζητά η ΕΕ από Ρουμανία - Βουλγαρία

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ρουμανικής Δικαιοσύνης και ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε Ρουμανία και Βουλγαρία ζητά η ΕΕ, με αφορμή δύο σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρκ Γκρέι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί επειδή η Ρουμανία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων έχει αναβληθεί για περισσότερους από έξι μήνες. Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες των δημόσιων αρχών να εξαλείψουν τη διαφθορά σε ανώτερα κλιμάκια.

Σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις για τη Βουλγαρία επισήμανε ότι πρέπει η χώρα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει, τον Ιούλιο, στη δημοσιότητα πληρέστερες εκθέσεις σχετικά με την υλοποίηση αλλαγών στο δικαστικό τομέα και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε Ρουμανία και Βουλγαρία.