Κόσμος
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 14:55

Τσαντ - Αυστηρή προειδοποίηση Σαρκοζί στους αντάρτες

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους αντάρτες στο Τσαντ απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του γαλλικού στρατού που ήδη βρίσκεται στη χώρα.

«Ο γαλλικός στρατός δεν βρίσκεται εκεί για να αντιτίθεται δια των όπλων σε οποιονδήποτε. Ωστόσο τώρα υπάρχει νομική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθη ομόφωνα και αν το Τσαντ έπεσε θύμα μιας επίθεσης, η Γαλλία θα είχε υποθετικά τα μέσα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας πρέπει να σκεφθεί καλά το θέμα. Πρέπει να αφήσουμε τη νόμιμη κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι απέκρουσε τις κατηγορίες των ανταρτών πως οι γαλλικές δυνάμεις στο Τσαντ μετείχαν στις μάχες των τελευταίων ημερών στη Ντζαμένα.

Οι αντάρτες που επιτέθηκαν στη Ντζαμένα το Σαββατοκύριακο δέχτηκαν σήμερα την αρχή μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» θέτοντας ως όρο την παραίτηση του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι που διατηρεί 1.000 στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ στο πλαίσιο της δύναμης Epervier που βρίσκεται από το 1986 στην περιοχή, διεξάγει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη χώρα.

Επίσης, η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καταδίκασε την «απόπειρα ανατροπής» του προέδρου του Τσαντ από τους αντάρτες, δίνοντας την «ανανεωμένη στήριξή της στο δημοκρατικά εκλεγμένο καθεστώς του».