Πολιτιστικά
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 15:14

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών έξω από το ΥΠΠΟ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, για την «κατάπτωση του πολιτισμού στη χώρα», πραγματοποίησαν το μεσημέρι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, μετά από σχετική πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στη δημιουργία κίνησης των καλλιτεχνών με blog στο Internet στη διεύθυνση http://paremvasipolitismou.wordpress.com/ .

Σήμερα πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συγκεντρώθηκαν έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και υπό τους ήχους ενός τυμπάνου του Δημήτρη Τουλιάτου κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Πολιτισμού, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Λιάπη. Ανάμεσά τους οι: Αντώνης Αντύπας, Ελένη Καραΐνδρου, Ρέα Γαλανάκη, Μπέτη Αρβανίτη, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Αργύρης Κουνάβης, οι πανεπιστημιακοί Αλκης Ρήγος, Ηλίας Κουβέλης και πολλοί ακόμα. Συμμετείχαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, Περικλής Κοροβέσης, Γρηγόρης Ψαριανός, Τάσος Κουράκης και Γιάννης Μπανιάς.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, με επικεφαλής την Εύα Κοταμανίδου, τη Μάγια Λυμπεροπούλου, την Αλκη Ζέη, την Κίττυ Αρσένη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, τον Χριστόφορο Λιοντάκη, τον Διονύση Τσακνή και τον Ρήγα Αξελό, συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμό Μιχάλη Λιάπη, θέτοντάς του ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και την κατάσταση στα ΜΜΕ και μεταφέροντάς του την αγανάκτησή τους για το ότι ο πολιτισμός γίνεται αντικείμενο συναλλαγής, όπως σημείωσαν.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Λιάπης ανέφερε:

« Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα με τους εκπροσώπους του πολιτισμού. Τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τους είπα ότι τους θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους, εταίρους του υπουργείου μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούμε τις απόψεις τους. Τους υποσχέθηκα, και το εννοώ, ότι θα έχουμε ένα μόνιμο συνεχή και σταθερό διάλογο. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, οι απόψεις και οι σκέψεις τους πάνω σε διάφορες πτυχές του πολιτισμού. Και τους διαβεβαίωσα ότι εμείς εδώ στο Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία να φέρουμε στην καθημερινή ζωή του πολίτη τον πολιτισμό. Με διαφάνεια, με ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονούμε αυτές τις ημέρες. Γιατί πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι από αυτή την κρίση που περνάει το Υπουργείο μπορούμε να βγούμε ενισχυμένοι. Και να είναι μία αφορμή, μία ευκαιρία για καλύτερες ημέρες, με ένα σχέδιο που θα αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη».