Κόσμος
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 19:15

¶νευ όρων υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά η ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι, απέστειλε σήμερα επιστολές στους 26 αρχηγούς κρατών - μελών του ΝΑΤΟ - μεταξύ αυτών και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τις οποίες τους ενημερώνει για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του και συνεχίζει να σημειώνει, αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στη Συμμαχία.

Στις επιστολές αυτές ο κ. Τσερβένκοφσκι, ζητά από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας «πλήρη και άνευ επιφυλάξεων υποστήριξη» για να μπορέσει η χώρα του να καταστεί ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και εκφράζει την πεποίθηση ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι πεισμένος ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οικοδόμησε μία σύγχρονη δημοκρατική και πολυεθνική κοινωνία, στην οποία η διαφορετικότητα αποτελεί προτέρημα και όχι μειονέκτημα. Κατορθώσαμε να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη χώρα η οποία βασίζεται στην κυριαρχία του δικαίου, στην ανεκτικότητα και στη διεθνοτική συνύπαρξη, χώρα που ηγείται της περιφερειακής συνεργασίας και παράγει ασφάλεια και σταθερότητα. Κατορθώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα στη χώρα», αναφέρει ο κ. Τσερβένκοφσκι στις επιστολές του αυτές.

Σημειώνει ότι η χώρα του, όλο το προηγούμενο διάστημα ενεργούσε σαν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμμετέχει ισότιμα με τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας σε ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και προσφέρει διοικητική υποστήριξη στις δυνάμεις της KFOR στο Κόσοβο. Η Μακεδονία πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφαλείας και σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπληρώσει επιτυχώς και τους υπόλοιπους όρους που είναι απαραίτητοι για την χορήγηση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Τονίζει ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι πολύ σημαντική για «μία αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα, των αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων και της εκπλήρωσης των κριτηρίων για ένταξη».

Στις επιστολές αυτές ο κ. Τσερβένκοφσκι «εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι απειλές της Ελλάδας για ενδεχόμενο παρεμπόδισης της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για μία διμερή εκκρεμότητα και για την επιβολή ενός όρου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία».

«Η πρόσκληση για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και για τις λοιπές χώρες της Χάρτας της Αδριατικής (σ.σ Κροατία, Αλβανία), θα είναι τεράστιας σημασίας στην κατεύθυνση της περαιτέρω και οριστικής σταθεροποίησης της περιοχής και της περαιτέρω ευημερίας της. Είμαι βαθιά πεισμένος ότι σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε, όπως και μέχρι τώρα, την προσωπική σας στήριξη, αλλά και τη στήριξη της χώρας σας», προστίθεται στις επιστολές του κ. Τσερβένκοφσκι.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, εκφράζεται η ετοιμότητα, αλλά και ειλικρινείς προθέσεις, ώστε οι δύο χώρες σε εποικοδομητικό πνεύμα να συνεχίσουν ενεργά να αναζητούν λύση για το ζήτημα για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια διεξάγονται συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Οι διμερείς σχέσεις στο σύνολό τους, καθώς και η περιφερειακή προοπτική των λαών μας και των κρατών μας δεν πρέπει να καταστούν όμηροι ενός ζητήματος, για το οποίο οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Τσερβένκοφσκι προς τον κ. Παπούλια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ