Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 10:08

Ρουμανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, κατά των μονομερών λύσεων

Δεν αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου η Ρουμανία, αλλά είναι κατά οποιασδήποτε λύσης που δεν είναι αποδεκτή και από τις δύο εμπλεκόμενες στη διαμάχη πλευρές (Βελιγράδι και Πρίστινα).

Αυτή τη δήλωσε έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, ¶ντριαν Τσιοροϊάνου.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, στο Βουκουρέστι, είχε, επίσης, δηλώσει ότι το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τυχόν μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του κ. Μπασέσκου, ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας είπε χαρακτηριστικά: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Η Ρουμανία δεν αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρουμανία είναι κατά μιας λύσης που δεν θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Αυτή είναι διαφορά ουσίας. Δεν θα ήθελα η θέση μας να φανεί φιλοσερβική ή αντικοσοβαρική».

Ο κ. Τσιοροϊάνου ανέφερε, επίσης, ότι η Ρουμανία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή της σε μια κοινά αποδεκτή (από το Βελιγράδι και την Πρίστινα) λύση για το Κόσοβο.