Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 10:44

Λονδίνο: Συνομιλίες Κοντολίζα Ράϊς για το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράΐς η οποία έφθασε σήμερα στο Λονδίνο, την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν τους συμμάχους τους να στείλουν ενισχύσεις στη χώρα αυτή.

Κατά την άφιξή της στη βρετανική πρωτεύουσα η κ. Ράϊς αναφερόμενη στις συζητήσεις που είχε με συμμάχους, τόνισε ότι η ανάγκη να ειπωθεί η αλήθεις για τις ανάγκες του Αφγανιστάν, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «προσπάθεια υποβάθμισης» ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα υπουργός δεν κατονόμασε τους συμμάχους στους οποίους αναφέρθηκε, όμως η Γερμανία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα αίτημα της Ουάσινγκτον να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν.

«Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι σύμμαχοι βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του Αφγανιστάν. Πιστεύουμε λοιπόν πως είναι αναγκαίο να ανακατανεμηθεί το βάρος αυτό», υπογράμμισε η κ. Ράϊς, η οποία θα συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

Οι συνομιλίες στο Λονδίνο, οι οποίες περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν και το Κόσοβο, πραγματοποιούνται πριν τις άλλες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και ¶μυνας του ΝΑΤΟ με σκοπό την οργάνωσης της συνόδου της Συμμαχίας των Απρίλιο στο Βουκουρέστι.