Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 12:02

Τσαντ: Τη Λιβύη κατηγορεί για τον εξοπλισμό των ανταρτών ο πρωθυπουργός

Τη Λιβύη, ότι παρέχει υποστήριξη και όπλα στους αντάρτες που προέρχονται από το Σουδάν και εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, κατηγόρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέλουα Κασιρέ Κουμακόγιε.

«Είναι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι που δίνει όπλα στους ανθρώπους αυτούς. Εξοπλίζονται στο Σουδάν και υποστηρίζονται από τη Λιβύη», επισήμανε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Τσαντ, ο οποίος βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο στην Ντζαμένα, όταν ρωτήθηκε και για την παρουσία στην πρωτεύουσα λιβυκής αντιπροσωπείας, είπε χαρακτηριστικά: «δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Μουαμάρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο ορίστηκαν από την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) μεσολαβητές για την επίλυση της κρίσης στο Τσαντ.

«Ο Σάσου Νγκουέσο ήταν πρόεδρος της ΑΕ το 2006. Ασχολήθηκε τότε με το πρόβλημα του Τσαντ; Οχι! Εχει διαφθαρεί από τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπεσίρ», υπογράμμισε ο Κουμακόγιε και κατέληξε λέγοντας πως οι μεσολαβητές είναι «υποκριτές και φαρσέρ».