Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 17:36

ΗΠΑ - Γυναίκες - ισπανόφωνοι στήριξαν τη Χίλαρι

Η ψήφος των γυναικών και των ισπανόφωνων βοήθησε την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον να διατηρήσει το προβάδισμά της έναντι του αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα στις εκλογές της Σούπερ-Τρίτης, σύμφωνα με τα exit-polls.

Ωστόσο ο γερουσιαστής του Ιλινόι κέρδισε την υποστήριξη των λευκών ανδρών, όπως και αυτή των νέων, και μονοπώλησε την ψήφο της αφροαμερικανικής κοινότητας στη σκληρή μονομαχία που είχε χθες με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Κλίντον, η οποία χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τις ώριμες γυναίκες που συρρέουν στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις, πιστώνεται ένα προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του αντιπάλου της (58% έναντι 38%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από την κάλπη, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η πιθανότητα να δουν την Χίλαρι να γίνεται η πρώτη πρόεδρος των ΗΠΑ αποδεικνύεται ισχυρό κίνητρο για πολλές ψηφοφόρους.

Η εμφανώς ευάλωτη θέση της τον περασμένο μήνα στο Νιού Χαμσάιρ της απέφερε τη συσπείρωση πολλών γυναικών, οι οποίες εκπροσωπούν το 57% του εκλογικού σώματος στις πολιτείες που ψήφισαν τη Σούπερ Τρίτη.

Ωστόσο όσον αφορά τους λευκούς άνδρες ο Ομπάμπα παραγκώνισε την Κλίντον σε εθνικό επίπεδο, καθώς ψηφίστηκε από το 49% των λευκών ανδρών έναντι του 44% που ψήφισε την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στην Καλιφόρνια ειδικότερα, όπου κέρδισε ωστόσο η Κλίντον, η απόσταση που τους χώριζε όσον αφορά την προτίμηση των λευκών ανδρών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, το 59% από αυτούς ψήφισε το γερουσιαστή του Ιλινόι, έναντι 33% τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης.

Οι προκριματικές εκλογές του Νιού Τζέρσεϊ έδειξαν όμως πόσο πολύ η Χίλαρι ξεπερνάει τον Μπάρακ στην προτίμηση των ισπανόφωνων. Το 61% από αυτούς ψήφισε Κλίντον έναντι 37% Ομπάμα, προσφέροντας και τη νίκη στην πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ στην πολιτεία αυτή.

Ο Ομπάμα αντίστοιχα χαίρει της άνευ όρων υποστήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαύρων (82%), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Από ρεπουμπλικανικής πλευράς, οι ψηφοφόροι που χαρακτηρίζονται συντηρητικοί τάχθηκαν κατά 42% υπέρ του Μιτ Ρόμνεϊ, έναντι 39% που προτίμησαν τον Τζον ΜακΚέιν και 21% τον Μάικ Χάκαμπι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο