Κόσμος
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 09:21

Αφγανιστάν: «Καταστροφικό λάθος» η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων

«Ενα καταστροφικό λάθος» θα ήταν η αποχώρηση των πολυεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, την ίδια ώρα που αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιούν στην Καμπούλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς και ο Βρετανός ομόλογός της Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

«Το να εγκαταλειφθεί το Αφγανιστάν είναι ένα καταστροφικό λάθος. Οι επιπτώσεις, αν δεν ολοκληρωθεί αυτό που άρχισε εδώ, θα είναι καταστροφικές για την περιοχή και για τον κόσμο και έχουμε τα πρώτα δείγματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χομαγιούν Χαμιντζάντα.

Ο ίδιος πάντως φάνηκε αισιόδοξος για την στάση της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος οργανισμός που έχει δεσμευτεί στην αφγανική αποστολή. Είναι φυσικό αυτοί που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή να έχουν διαφορετικές απόψεις σε θέματα τακτικής, αλλά στο τελικά τηρούν τη δέσμευσή τους προς το Αφγανιστάν», επισήμανε.

«Αυτή είναι η άποψη, η δική μας και της αφγανικής κυβέρνησης», είπε ακόμα ο εκπρόσωπος της προεδρίας, διευκρινίζοντας πως η αισιοδοξία αυτή προέρχεται από διμερείς συναντήσεις της κυβέρνησης της Καμπούλ με τις χώρες του ΝΑΤΟ και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.

Περίπου 43.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν μαζί με άλλους 20.000 υπό αμερικανική διοίκηση για να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι κατά των ταλιμπάν.

Ο ρόλος των 37 χωρών που συμμετέχουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην αποστολή αυτή θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης των υπουργών ¶μυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σήμερα και αύριο.