Πολιτική
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 13:38

Ντ. Μπακογιάννη: Αμετάβλητη η αδιαλλαξία των Σκοπίων

Μετά τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Σλοβενία και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έστειλε σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

«Ευχόμαστε να συνειδητοποιήσουν τα Σκόπια ότι σε μια πιθανή λύση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και ότι μια κοινά αποδεκτή ονομασία είναι η βάση καλών συμμαχικών και εταιρικών σχέσεων, αλλά και καλών σχέσεων με το βασικό τους γείτονα που είμαστε εμείς», τόνισε η υπουργός σε δηλώσεις της κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, «η Ελλάδα διαπιστώνει ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων παραμένει αμετάβλητη», για να υπογραμμίσει ότι «αδιάλλακτες πολιτικές δεν μπορούν να είναι συμμαχικές ή εταιρικές πολιτικές».

Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κυριάρχησαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν όψει και της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην Ουάσινγκτον

Κατά την είσοδό της στο προεδρικό γραφείο, η κ. Μπακογιάννη είπε στον κ. Παπούλια ότι ξεκινάει από τη Δευτέρα ένα μεγάλο ταξίδι μιας εβδομάδας, αρχίζοντας από τη Μάλτα, όπου θα μετάσχει στη σύνοδο ΕΕ -Αραβικού Συνδέσμου, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή της με τη αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Είναι μια ευαίσθητη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά».