Κόσμος
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 18:31

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η διαφορά του ονόματος να μη γίνει εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τσέις Μπίμερ, μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» (πρόγραμμα στη σλαβομακεδονική γλώσσα).

Ερωτηθείς για κατά πόσο η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, ο κ. Μπίμερ δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οι διαφορές αυτές δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στις επιδιώξεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής», ο κ. Μπίμερ δεν θέλησε να σχολιάσει πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Ελλάδα θέσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να τοποθετηθεί για καταστάσεις που διέπονται από υποθετική χροιά.

Πρόσθεσε δε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη: «Υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς και ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να εξεύρουν λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στην οποία καταλήξουν τα δύο μέρη».

«Δεν υπάρχει σχέδιο διπλής ονομασίας»

Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επεξεργασθεί σχέδιο πρότασης για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της διπλής ονομασίας.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση», είπε, σχολιάζοντας αναφορές της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με τις οποίες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα παρουσιάσει πρόταση λύσης στη βάση της διπλής ονομασίας κατά τη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της, Ντόρα Μπακογιάννη, την επόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.