Πολιτική
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2008 11:14

Μετωπική σύγκρουση Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Στα ύψη ανέβηκε σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση κατέστησε μια ανθηρή επιχείρηση ζημιογόνα και πως το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ενεργειακή επάρκεια, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση εφ΄ όλη της ύλης με αιχμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. Για πολιτική υποκρισία κατηγόρησε ο Πρωθυπουργός τον Γ. Παπανδρέου.

ΣΤΑ ΥΨΗ ανέβηκε σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι «τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί» και «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», ενώ επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι εκμεταλλέυτηκε την ερώτηση για τη ΔΕΗ για να προκαλέσει θόρυβο, να οξύνει και να πολώσει.

Ειδικότερα, για την υπόθεση της Ζήμενς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει: «Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε μάλιστα τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι ακολουθεί την τακτική «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»: "Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και ότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος;", ρώτησε τον κ. Παπανδρέου.

Όσο για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου,ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων, δεν συμμετέχω, δεν παίζω».

Για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη RWE αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Αντιθέτως,σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση, βάσει της οποίας ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το είχε προχωρήσει.

Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της κυβέρνησης για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόνισε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο μας», ωστόσο, «τέτοιες μονάδες θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση». Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και «όχι σε σκοτεινούς θαλάμους» και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ «αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της: Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες».

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «γυμνό βασιλιά» και για «συγκάλυψη της συγκάλυψης» στις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων, των καρτέλ, των «κουμπάρων», και του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών για να «λογοδοτήσει» στον ελληνικό λαό, εκτίμησε δε ότι ο Κώστας Καραμανλής φοβάται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές του κ.Π.Τατούλη.

Επανήλθε, επίσης, στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την SIEMENS, κάνοντας λόγο για «ψέματα, αδιαφάνεια και κυνισμό από πλευράς κυβέρνησης". "Έχετε", είπε,"τεράστια ευθύνη για τον σημερινό κατήφορο της χώρας. Έχετε πληγώσει την Ελλάδα, έχετε πληγώσει τον Έλληνα».

Για το θέμα της RWE, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για "συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τη δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην ΕΕ", η οποία «έφυγε από τη Γερμανία, από τα πρόστιμα που έπαιρνε για τις λιθανθρακικές Μονάδες, λόγω Συμφωνίας Κιότο: Και μας βρήκε εμάς κορόιδα, κ. Καραμανλή, τους Έλληνες; Αυτός είναι ο πατριωτισμός της παράταξής σας; Να γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο, να προσθέσουμε άλλους 9 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακος στη χώρα μας, οι πλούσιοι να μεταφέρουν το πρόβλημα στους φτωχούς και η ΔΗΕ να απαξιώνεται για να πάει το μάνατζμεντ τους Γερμανούς;».

Υποστήριξε μάλιστα ότι από τέτοιες υποθέσεις ζημιώνονται οι μικροί και ότι κερδίζουν «η αδιαφάνεια, οι κομματικοί κηφήνες, τα ισχυρά παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα, αυτούς που εσείς εξυπηρετείτε, κ. Καραμανλή».

K. Καραμανλής: Δρόμος προόδου οι μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις είναι δρόμος προόδου, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο για στείρα άρνηση, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά «με τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και τις απολύσεις προσωπικού».

Ο κ. Αλαβάνος είχε κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση του δημόσιου τομέα και έκανε λόγο για πώληση όλων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου. Ακόμη υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε εθελούσιες εξόδους, το κράτος θα πληρώσει το κόστος και θα επιβαρυνθούν τα ταμεία.

«Διακρίνω στην ερώτηση μια κραυγαλέα αντίφαση. Αφενός, μια αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και, αφετέρου, μια μετωπική αντίθεση στα σχέδια για την εξυγίανσή του. Αντίδραση σε όλα. Στείρα άρνηση σε όλα. Πρόταση, όμως, καμία!» είπε ο κ. Καραμανλής απαντώντας και πρόσθεσε: «Οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι επιβεβλημένη στρατηγική, είναι δρόμος προόδου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης πως διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αναφερόμενος ειδικά στους εργαζόμενους σε ΟΛΠ [OLPr.AT] και ΟΛΘ τόνισε ότι:

- Κατοχυρώνεται, κατ’ αρχήν, το δικαίωμά τους να παραμείνουν, εφόσον το θέλουν, στις εργασίες τους.

- Τους δίνεται η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου και θεσπίζονται γι’ αυτό κίνητρα.

- Τους δίνεται δυνατότητα μετατάξεων.

- Τους δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής στις υπεραξίες των Οργανισμών στους οποίους εργάζονται, με την αγορά μετοχών σε προνομιακή τιμή.

- Τους δίνεται ακόμη και προνόμιο προσλήψεων των παιδιών τους, εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

«Ανάλογες είναι και οι δεσμεύσεις μας για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή» συμπλήρωσε.