Την πάγια θέση της ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας και την ευρωατλαντική προοπτική της επαναβεβαίωσαν ο πρόεδρος Τσερβένκοφκσι και ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο των τακτικών τους διαβουλεύσεων.
Στο θέμα της ονομασίας και της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αναφέρθηκε χθες ο κ. Γκρούεφσκι από τη βήμα ημερίδας του κόμματός του:
«Για την ονομασία πρέπει να ερωτηθεί ο λαός. Το κράτος ανήκει σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι ούτε δικό μου, ούτε του πατέρα μου. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παζάρια με τη συνταγματική μας ονομασία. Θέλουμε διακαώς να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και έχουμε επίγνωση των θετικών και αρνητικών επακόλουθων. Το 90% των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις θέλουν να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, αλλά σε περίπτωση που πρέπει να υποχωρήσουμε, όσον αφορά την ονομασία, το 77% των πολιτών είναι κατά αυτής της ένταξης».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ότι από τις επαφές με εκπροσώπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση συμπεραίνει πως σε περίπτωση που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείτο η Σύνοδος της Συμμαχίας, σχεδόν κατά 100%, η Ελλάδα θα ασκούσε βέτο. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι τα πράγματα θα αλλάξουν προς όφελος της ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαφορετικού αποτελέσματος.
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίβιτσα Μπότσεφσκι ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά ζητήματα», λέγοντας πως οι αρμόδιοι θεσμοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα αντιδράσουν ανάλογα. «Η Μακεδονία είναι ένα φυσιολογικό και ευρωπαϊκό κράτος του ευρωατλαντικού χώρου και η θέση μας είναι εκεί» κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ