Πολιτική
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 10:11

Ντ. Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Κυπριακό

Στη διεθνή σημασία της νοτιανατολικής Ευρώπης και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Τόνισε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει τους γείτονές της να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, εφόσον εκπληρώσουν τις σχετικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. δολ. στην περιοχή, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα.

Αφού χαρακτήρισε τη Σερβία χώρα-κλειδί για την περιοχή, στην οποία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στο Κόσοβο τονίζοντας ότι συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απαιτεί ρεαλισμό και η οποιαδήποτε λύση του οφείλει να συνάδει με τις αξίες της ΕΕ, και τις δημοκρατικές αρχές της ανεκτικότητας της πολυεθνικότητας και του πολυπολιτισμού.

Ερωτηθείσα για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τις ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάννη, παρατήρησε ότι ήταν μια λανθασμένη ενέργεια που δυσαρέστησε την Ελλάδα διότι απέστειλε το λάθος μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οργανισμοί που απαιτούν συναίνεση και η Ελλάδα προσδοκά από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά η τελευταία δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ακόμη ότι το Κόσοβο δεν αποτελεί προηγούμενο για την Κύπρο (κατεχόμενα) και την Τουρκία (Κουρδιστάν), ενώ ερωτηθείσα αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο αμέσως μετά την πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στις 17 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι αν και αναγνωρίζει πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εντούτοις δεν χρειάζεται βιασύνη, αλλά ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ερώτηση σέρβου ακροατή αν η Ελλάδα θα σεβασθεί την ακεραιότητα της Σερβίας ασκώντας βέτο στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σερβία, υποστηρίζει την σύνδεσή της με την ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι η ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την στάση της στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και η απόφαση της θα ληφθεί κατόπιν συζητήσεων με τους εταίρους της και έπειτα από εξέταση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Τέλος, σε ερωτήσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα είναι η μουσουλμανική, υπέρ της οποία ασκείται πολιτική θετικών διακρίσεων από το ελληνικό κράτος (ποσοστώσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στη Δημόσια Διοίκηση), ότι δεν υπάρχει έλληνας πολίτης που να δηλώνει ότι δεν είναι ελεύθερος, ότι τα ελληνικά αρχεία είναι απολύτως προσβάσιμα στον καθένα που θα ήθελε να ερευνήσει το ζήτημα και ότι εν γένει η στάση της Ελλάδας στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επαινεθεί από την ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ