Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 16:37

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ

Τη συγκρότηση δύο από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του Συνηγόρου του Πολίτη, ενέκρινε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τοποθετούνται:

- Στη θέση του Προέδρου, ο Ιωάννης Λασκαρίδης, νυν πρόεδρος του ΕΣΡ και πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η θητεία του οποίου είχε λήξει τον Ιούνιο του 2006.

- Στη θέση του Αντιπροέδρου, το μέλος του ΕΣΡ Νέστωρας Κουράκης, καθηγητής του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η θητεία του οποίου λήγει το Νοέμβριο του 2008.

Ως μέλη:

- Η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη, νυν μέλος του ΕΣΡ, η θητεία της οποίας είχε λήξει τον Ιούνιο του 2006.

- Ο Ιωάννης Παπακώστας, καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, νυν μέλος του ΕΣΡ, η θητεία του οποίου είχε λήξει τον Ιούνιο του 2006.

- Ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, νέο μέλος, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με μακρά θητεία στο χώρο των Επικοινωνιών και της Τεχνολογίας, ανώτατο στέλεχος του ΕΣΡ.

Στο ΕΣΡ μετέχουν, επίσης η ΄Ιρις Αυδή-Καλκάνη, ως μέλος, και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, ως μέλος, η θητεία των οποίων λήγει το Νοέμβριο του 2008.

Συνήγορος του Πολίτη

Εξάλλου, η Διάσκεψη των Προέδρων τοποθετεί το Γεώργιο Καμίνη ως Συνήγορο του Πολίτη, επίκουρο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η θητεία του οποίου είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2007.

Η διάρκεια της νέας θητείας των μελών του ΕΣΡ και του Συνηγόρου του Πολίτη είναι τετραετής.

Όπως διευκρινίστηκε, την πρόταση του προέδρου της Βουλής δε δέχτηκε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στη Διάσκεψη των Προέδρων, δηλώνοντας ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δε συμφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συγκρότηση αυτών των δύο Ανεξάρτητων Αρχών.

Ο κ. Σιούφας ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΕΣΡ, των οποίων έληξε η θητεία, για το έργο που επιτέλεσαν μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και το Συνήγορο του Πολίτη και τους Βοηθούς Συνηγόρους για το δικό τους έργο.

Επιπρόσθετα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Σιούφας δήλωσε την πρόθεσή του για τη δημιουργία υποστηρικτικής λειτουργίας στη Βουλή των Ελλήνων, τόσο για την εποπτεία όσο και για τη στήριξη του έργου των Ανεξάρτητων Αρχών. Έτσι, όπως είπε ο κ. Σιούφας, θα ενημερώνεται, μέσω του Προέδρου της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τρόπο συστηματικό. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο από όλα τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων.