Πολιτική
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 16:55

«Δυνατό» βήμα καλής θέλησης ζητούν οι ΗΠΑ από τα Σκόπια

«Εάν έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα κατά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έχουμε τρεις φορές περισσότερα προβλήματα, κατά την ένταξή μας στην Ε.Ε.». Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο πρωθυπουργός της ΠΓΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στις συνέπειες που μπορεί να έχει η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, στην ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας.

«Ενάμιση μήνα πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι είναι σαφές σε όλους ότι το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ο νότιος γείτονάς μας και το πρόβλημα που επέβαλε για την ονομασία. Εμείς συνεχίζουμε να συνομιλούμε με την Ελλάδα, αλλά με σαφή θέση ότι στη Μακεδονία δεν υπάρχει κλίμα για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας», τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. έχουν εκπληρωθεί όλα τα βασικά αιτήματα, ωστόσο η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ θα είναι ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», «το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" των Σκοπίων θα αποτελέσει το πρώτο θύμα του ΝΑΤΟ». Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η ΠΓΔΜ να δεχθεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ζητείται «συγκεκριμένο και δυνατό» βήμα καλής θέλησης από την πλευρά των Σκοπίων .

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προχθές στην Ουάσιγκτον, επρόκειτο να απευθυνθεί στον κ. Μιλόσοσκι αίτημα για άμεση αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος». Κατά τις ίδιες πηγές, είχε συμφωνηθεί η κ. Ράις να διαμηνύσει στον κ. Μιλόσοσκι το αίτημα αυτό να το διαβιβάσει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η κίνηση αυτή να πραγματοποιηθεί το αργότερο ως το νέο διαπραγματευτικό γύρο με το διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

«Εννοείται, με αυτό το βήμα το πρόβλημα με την ονομασία δεν πρόκειται να λυθεί, διότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν αποτελεί λύση για τη διένεξη, αλλά από τη "Μακεδονία" αναμένεται έμπρακτα να επιδείξει εποικοδομητική στάση, όπως υπόσχεται στις συνομιλίες, ώστε το κλίμα να αποφορτισθεί», δήλωσε, κατά το δημοσίευμα, διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ