Πολιτική
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 18:46

Σε επιφυλακή εν όψει παγετού

ΑΠΟΤΟΜΗ πτώση θα παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο. Την Κυριακή στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπεται ότι η θερμοκρασία όλο το 24ωρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Συμβουλές της ΕΛΠΑ στους οδηγούς.

ΑΠΟΤΟΜΗ πτώση θα παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο.

Η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή από απόψε στα βόρεια της χώρας.

Την Κυριακή στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπεται ότι η θερμοκρασία όλο το 24ωρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο χιονοπτώσεις μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας και την Εύβοια.

Την Κυριακή χιονοπτώσεις, πιθανώς τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικότερα στην Αττική, χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν την Κυριακή.

Οι άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ και την Κυριακή στο Αιγαίο στα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν και εκεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο παγετός θα είναι πολύ ισχυρός κυρίως στα Ηπειρωτικά.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

Πριν από λίγη ώρα ο Γενικός Γραμματέας Μαργαρίτης Μούζας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας μέτρα και κάνοντας συστάσεις εν όψει του κύματος κακοκαιρίας που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Όπως έκανε γνωστό, από αύριο στις 17:00 έως και τη Δευτέρα την ίδια ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό.

Επίσης, ανακοίνωσε πως στη διάθεση των πολιτών είναι ο τηλεφωνικός αριθμός 112 για περιπτώσεις εγκλωβισμού λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η ΓΓΠΠ ακόμη συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να φροντίζουν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Σύσκεψη στο ΥΜΕ

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΠΑ, ΟΣΕ ΟΑΣΑ ΕΘΕΛ ΗΛΠΑΠ ΗΣΑΠ ΑΜΕΛ ΤΡΑΜ) εν όψει της αναμενόμενης κακοκαιρίας, εξετάστηκε στη διάρκεια σύσκεψης μετά τις οδηγίες του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, υπό τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σίμο Σιμόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών στους επικεφαλής των εποπτευόμενων από το ΥΜ&Ε φορέων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των φορέων στη διάρκεια της κακοκαιρίας, εξασφαλίστηκε ότι οι μετακινήσεις των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρά τις αναμενόμενες αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα είναι ασφαλείς και στο μέτρο του εφικτού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους.

Σε ετοιμότητα η Νομαρχία Αθηνών

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα από την κακοκαιρία. Η Νομαρχία έχει θέσει σε επιφυλακή τα κατάλληλα μηχανήματα (JCB, αλατιέρες, φορτηγά) τα οποία και θα αναπτύξει, ανάλογα με τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, στα διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου, ενώ διαθέτει αποθηκευμένους 1.500 τόνους αλάτι για τον αποχιονισμό των δρόμων.

Επιπλέον έχει διαθέσει 130 τόνους αλάτι στο Δήμο Πεντέλης, μετά από σχετικό αίτημα.

Επίσης σημειώνει πως είχε καλέσει εγκαίρως και εγγράφως τους 48 Δήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητά της να προμηθευτούν αλάτι, ενώ δύο φορές (18.10.2007 και 26.11.2007) είχε συγκληθεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων.

Συμβουλές στους οδηγούς

Με αφορμή το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει στους οδηγούς τα εξής:

Προληπτικός έλεγχος

Είναι απαραίτητος ο έλεγχος στα παρακάτω τμήματα-σημεία του αυτοκινήτου προκειμένου οι διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου αλλά και του οδηγού/επιβατών.

1. Ελαστικά- αλυσίδες: Έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ) και πιέσεις αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινείστε διαρκώς σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, προτιμείστε λάστιχα άλλου τύπου (M+S ή άλλο) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας.

Αλυσίδες χιονιού: Πρέπει να τις έχετε μαζί σας μόνιμα! Οι αλυσίδες τοποθετούνται αποκλειστικά στον άξονα (ή και τους δύο άξονες) των τροχών όπως ακριβώς ορίζει-συνιστά ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου και μόνο!!! και αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο οδηγιών-συντήρησης. Είναι σημαντικό επίσης στη διάρκεια της διαδρομής με αλυσίδες, πρέπει να ελέγχετε την σωστή κατάστασή τους και το δέσιμό τους μετά από λίγα χιλιόμετρα οδήγησης.

2. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, καθώς και ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κ.ά).

Ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού , είναι επίσης αναγκαίος για την θέρμανση του οχήματος αλλά και για τον εξαερισμό-ξεθάμπωμα των τζαμιών.

3. Μπαταρία: Επειδή «παραδίδει το πνεύμα της» απροειδοποίητα κάποιο κρύο πρωινό, ελέγξτε την πριν την κακοκαιρία και την παγωνιά (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά...Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη πριν μας "προδώσει" στο κρύο...

4. Καθαριστήρες: Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζουν σωστά χωρίς πρόβλημα και ακόμη ότι στο δοχείο υγρού καθαρισμού υπάρχει αντιψυκτικό.

5. Φώτα: Ελέγξτε τη σωστή τους ρύθμιση. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές με ομίχλη, επιβάλλεται η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης) από ειδικό, για άνεση και ασφάλεια.

Οδήγηση

Όσον αφορά στην οδήγηση κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή, χιόνι, πάγος) η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει ότι:

-Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες, απαλές και όχι απότομες,

-Οι αποστάσεις ασφαλείας μεγαλύτερες, και

-Ο ρυθμός κίνησης εκείνος ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ασφάλειά μας σε καμία περίπτωση.