Πολιτική
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008 10:30

Προβλήματα από την κακοκαιρία

ΣΦΟΔΡΟ κύμα κακοκαιρίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους θυελλώδεις ανέμους. Αποκλεισμένα παραμένουν 20 χωριά στη βόρεια Εύβοια και πέντε στη Φωκίδα, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Κλειστή η εθνική οδός Καλαμάτας - Σπάρτης. Αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους στην περιοχή της Ελάτης.

ΣΦΟΔΡΟ κύμα κακοκαιρίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αποκλεισμένα παραμένουν 20 χωριά στη βόρεια Εύβοια και πέντε στη Φωκίδα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όσοι αντιμετωπίσουν πρόβλημα μπορούν να επικοινωνούν με τον αριθμό 112.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα.

Χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Αθηνών -Λαμίας ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών έως τις 5 αύριο το απόγευμα σε όλο το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, εκτός αυτών που μεταφέρουν αλάτι, καύσιμα και ευπαθή προϊόντα.

Απαραίτητες είναι οι αντιολησθητικές αλυσίδες από τη Βαρυμπόμπη έως το Μαρτίνο, καθώς και στα Τέμπη.

Κλειστή είναι η σήραγγα του Αρτεμισίου, καθώς και ο δρόμος από τον κόμβο της Στέρνας μέχρι τη Σήραγγα.

Aττική

Στην Αττική, αλυσίδες απαιτούνται σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου, ενώ με δυσκολία κινούνται τα οχήματα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω του χιονιού στην Πάρνηθα, τη Βαρυμπόμπη, στα Δερβενοχώρια, στην Πεντέλη, στο Διόνυσο, στο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στην Αθανασίου Διάκου προς τα Πυροβολεία Κορυδαλλού, από τον Προφήτη Ηλία προς τα Τουρκοβούνια, και στην περιφερειακή Γαλατσίου στο ύψος του Νέου Ψυχικού.

Ανοιχτό παραμένει όλο το 24ωρο το Κέντρο Σίτισης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς 35, στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά – Εστία.

Όσοι εντοπίζουν αστέγους ή ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να καλούν στο 210 – 52 46 515.

Συγκοινωνίες

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό, του Προαστιακού και του Τραμ, ενώ οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου φτάνουν μέχρι το σταθμό του Ηρακλείου και δεν συνεχίζουν για Κηφισιά, για λόγους ασφαλείας.
   

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προβλήματα παρουσιάζονται στα δρομολόγια προς τα βόρεια και Ανατολικά προάστια, όπου δεκάδες γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
    Οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι σταδιακά τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκαθίστανται, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση έχει κοπάσει.

Ακυρώσεις πτήσεων - δεμένα τα πλοία

Ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ολυμπιακής προς Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Σαντορίνη και Χανιά, λόγω παγετού στα εκεί αεροδρόμια.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου- Αντιρρίου.

Δριμύ ψύχος σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

    Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωί σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία σήμερα το πρωί έφτασε μέχρι και στους -4 βαθμούς, ενώ στα ορεινά αυτή άγγιξε και τους -8.
  Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο.

Ανάλογο σκηνικό με αυτό του νομού Τρικάλων επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
 Και στο νομό Καρδίτσας από σήμερα το πρωί επικρατεί λιακάδα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 στην πόλη της Καρδίτσας μέχρι και -8 σε ορεινές περιοχές. Αποκλεισμένα χωριά στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αναφερθεί, ενώ η θερμοκρασία στη λίμνη Πλαστήρα έφτασε στους -15 βαθμούς.

Αίσιο τέλος για τρεις

Αργά το βράδυ συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του αστυνομικού τμήματος Πύλης είχε αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι στην περιοχή της Ελάτης είχαν χάσει τον προσανατολισμό ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.
  

Έντονη χινόπτωση στην Πελοπόννησο

Συνεχίζεται με σφοδρότητα η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο. Το ύψους του χιονιού σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 20 εκατοστά και με ιδιαίτερη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία. Ακόμα και μέσα στην πόλη της Τρίπολης οι αλυσίδες είναι αναγκαίες.

Ο παγετός είναι το κύριο χαρακτηριστικό σε όλους τους νομούς της περιφέρειας αφού η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν ακόμα και σε περιοχές που δεν έχει πέσει χιόνι.

Στην Μεσσηνία, τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα αν και αποκλεισμένα είναι όλα τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο.

Κλειστή είναι η εθνική οδός Καλαμάτας - Σπάρτης και χρειάζονται υποχρεωτικά αλυσίδες τα αυτοκίνητα στο δρόμο Καλαμάτας - Αρεόπολης στο ύψος του Αγίου Νίκωνα λόγω πάγου. Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης κανονικά γίνεται η κυκλοφορία ως την Μεγαλόπολη, από την Μεγαλόπολη ως την Τρίπολη η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες και με δυσκολία. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Στην Λακωνία, έχει χιονίσει ακόμα και στα πεδινά του νομού, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά χρειάζονται όμως αλυσίδες στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, όπως επίσης μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης. Να σημειώσουμε ότι κλειστό είναι το πορθμείο Γύθειο - Κύθηρα και Νεάπολη - Κύθηρα, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο Κυθήρων.

Στην Αρκαδία αλυσίδες χρειάζονται στο σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού και με ιδιαίτερη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία, ενώ αποκλεισμένα από τα χιόνια είναι περισσότερα από 50 χωριά. Αλυσίδες χρειάζονται υποχρεωτικά από Τρίπολη προς Σπάρτη, Πύργο, Πάτρα και ¶ργος, ενώ κλειστή είναι η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης - Ναυπλίου (Κολοσούρτης). Tα συνεργεία της περιφέρειας δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοικτό το δρόμο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και μόνο με αλυσίδες, όμως πριν από λίγο έκλεισε η σήραγγα Αρτεμισίου και να επισημάνουμε ότι η χιονόπτωση συνεχίζεται με σφοδρότητα, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από Λεβίδι - Νεμέα και από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας στο Μαίναλο. Να σημειωθεί ότι περιορισμένη είναι η ορατότητα και σε πολλά σημεία περιορίζεται στο ένα με δύο μέτρα.

Στην Κορινθία συνεχίζεται στα ορεινά η χιονόπτωση αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, στο σύνολο του ορεινού επαρχιακού δικτύου του νομού και αποκλεισμένα είναι αρκετά χωριά στην περιοχή της Νεμέας, των Τρικάλων, της Στυμφαλίας και του Φενεού. Με επιτυχία στέφθηκε νωρίτερα επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας ομάδας από 4 άνδρες και μία γυναίκα στο χιονοδρομικό της Ζήριας όπου η πυροσβεστική σε συνεργασία με εθελοντική ομάδα εντόπισαν τους αγνοούμενους και με μηχανάκια χιονιού τους μετέφεραν και είναι ασφαλείς στο χιονοδρομικό.

Στην Αργολίδα χιόνισε ακόμα και στο λιμάνι του Ναυπλίου, ενώ στα ορεινά συνεχίζεται η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί δώδεκα χωριά. Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού.

Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Στα λευκά τα Χανιά

Σε λευκό φόντο βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων καθώς υπάρχουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψος.
    Από το πρωί χιονίζει σε όλη την επαρχία Σφακίων, τον ορεινό όγκο της Κυδωνίας προς Ομαλό, το Ανατολικό Σέλινο, τα Μεσκλά, την Ζούρβα, το Θέρισο και το Δήμο Ιναχωρίου.
    Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός και 30 μηχανήματα της Νομαρχίας των δήμων και ιδιωτών κάνουν συνεχείς προσπάθειες ώστε να μην αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο.

Λάρισα - Ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Λάρισας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό παρέμεινε ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό, καθώς τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη της Νομαρχίας Λάρισας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Η χιονόπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, στη Λάρισα χιόνισε και χθες το βράδυ για λίγη ώρα, και το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα απο τους αρμόδιους στον παγετό, γι' αυτό και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς.

Επίσης, για μετακίνηση σε ορεινές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Πρόγνωση καιρού

Εντονη κακοκαιρία, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Ολικός παγετός στα κεντρικά και βόρεια. Βόρειοι άνεμοι 9 με 10 μποφόρ στο αιγαίο. Θερμοκρασία από -11 έως 7 βαθμούς.

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές,θυελλώδεις βοριάδες και θερμοκρασία - 2 με 0 βαθμούς,θα έχει στην Αττική. Λίγες νεφώσεις,πολύ ισχυροί βοριάδες και θερμοκρασία -4 με -2 βαθμούς, θα έχει η Θεσσαλονίκη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στα δυτικά χιονοπτώσεις μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις. Ανεμοι βόρειοι μέχρι θυελλώδεις.Θερμοκρασία -4 με 3 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ Ισχυρές χιονοπτώσεις. Ανεμοι βορειοανατολικοί μέχρι πολύ θυελλώδεις.Θερμοκρασία από - 4 έως -1 βαθμούς.

Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.Ανεμοι βόρειοι μέχρι θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία.

24ωρη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων λόγω κακοκαιρίας

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινούμενοι πολίτες επιτρέπεται, με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, η 24ωρη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων έως και τα ξημερώματα (06.00) της Τρίτης 19/2/08 που βρίσκονται στους εξής βασικούς οδικούς άξονες:

- Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας 
(στα όρια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής)

- Λεωφόρος Μαραθώνος 
(από Σταυρό έως Μαραθώνα)

- Λεωφόρος Λαυρίου 
(από Σταυρό έως Λαύριο)

- Λεωφόρος Κορωπίου - Βάρης

Μέτρα αυτοπροστασίας από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που θα επικρατήσουν ως και τη Δευτέρα 18/02/2008, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έκτακτο δελτίο Τύπου εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών και συνιστά να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό

• Mην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

• Tηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στη πόλη


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ
 Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.


ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Mην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

• Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ