Η συσπείρωση που παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα δύο μεγάλα κόμματα -ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ- γύρω από τους υποψηφίους τους Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη και οι μεγάλες "διαρροές" τις οποίες είχαν τελικά το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που υποστήριζαν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κυπρίου προέδρου από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των "δημοσκοπήσεων εξόδου", που έγιναν χθες. Επίσης, από τα στοιχεία των ίδιων δημοσκοπήσεων δεν τεκμηριώνεται η θεωρία ότι οι Ελληνοκύπριοι με την ψήφο τους χθες αναίρεσαν το πλειοψηφικό «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος «επαναπαύθηκε στις πρωτιές που έδιναν στην υποψηφιότητά του, όλες οι δημοσκοπήσεις» και επένδυσε στη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα του 2004, αλλά οι ψηφοφόροι τού «όχι» μοιράστηκαν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου του ΡΙΚ, ουσιαστικά μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου (40%) και του Δημήτρη Χριστόφια(35%), ενώ σημαντικό ποσοστό πολιτών, που είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν ικανοποιημένο από την πολιτική που ακολούθησε στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος.
Επιπλέον, δεν έπεισε το επιχείρημα Παπαδόπουλου ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Κασουλίδης είναι «μειωμένων αντιστάσεων» και άρα θα είναι πιο επιρρεπείς σε πιέσεις ξένων για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή ενός άλλου Σχεδίου με την ίδια φιλοσοφία, ενώ μεγάλο μέρος των πολιτών ήταν απογοητευμένο από την εσωτερική διακυβέρνηση, η οποία σημαδεύτηκε και από καταγγελίες για σκάνδαλα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ