Κόσμος
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 14:13

Τηλεφωνική επικοινωνία Ράις - Λαβρόφ για το Κόσοβο

Τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα τις εξελίξεις στο Κόσοβο, ενώ η ρωσική Εκκλησία προειδοποιεί ενάντια σε μια τυχόν πιο ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση.

Κατά τη συνομιλία που έγινε «με αμερικανική πρωτοβουλία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε «τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας» και «υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα παροχής ρωσικής υποστήριξης «με τη βοήθεια των όπλων» ο πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Κύριλλος αμφισβήτησε τη δυνατότητα «ριζικής απάντησης», θυμίζοντας «την τραγωδία της Ρωσίας, που ακολούθησε την έμπρακτη εμπλοκή μας στα βαλκανικά προβλήματα το 1914». Κατά τα λεγόμενά του, μετά την «ένοπλη υποστήριξη του αδελφού λαού στα Βαλκάνια το 1914, χάσαμε τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας στρατηγού Γιούρι Μπαλουγέφσκι, δεν αλλάζει τίποτε στην κατάσταση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ