Κόσμος
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 14:35

Εντείνονται οι ζυμώσεις στην Κύπρο εν όψει του β΄γύρου των προεδρικών

Εντείνονται στην Κύπρο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη, με τα πολιτικά κόμματα τα οποία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου Παπαδόπουλου.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή τη στήριξη της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Η ηγεσία του Κινήματος ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον κ. Χριστόφια ότι οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού δεν θα βασιστούν στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και ότι θα δρομολογηθούν κινήσεις για ένταξη της Κύπρου σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι πρέπει να αναβιώσει η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Οι δύο υποψήφιοι διαβεβαιώνουν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο (17%) από τα κόμματα που στήριξαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ζήτησε οι διαβεβαιώσεις των υποψηφίων να δοθούν γραπτώς, προκειμένου να αποφασίσει το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή για την τελική στάση του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν φέρεται να κλίνει προς τη στήριξη της υποψηφιότητας Κασουλίδη, άλλα στελέχη διατύπωσαν δημόσια την άποψη για στήριξη Χριστόφια, ενώ υπάρχει και μια μικρή τάση για λευκό ή ψήφο κατά συνείδηση.

Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ αισθάνεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Ιωάννη Κασουλίδη , ενώ υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να "τιμωρηθεί" ο κ. Χριστόφιας, γιατί η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία και η αυτόνομη κάθοδος τις εκλογές ήταν ο βασικός λόγος για τη μη επανεκλογή του προέδρου Παπαδόπουλου.

Στο παρασκήνιο γίνεται "σκληρό παζάρι", καθώς και οι δύο υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΔΗΚΟ έχουν κάνει προτάσεις για συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης στα υπουργεία, που προτείνει στο ΔΗΚΟ, είναι και το υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον ευρωπαίο επίτροπο και γιο του ιδρυτή του κόμματος Μάρκο Κυπριανού.

Σήμερα, οι κκ. Χριστόφιας και Κασουλίδης θα έχουν χωριστές επαφές με τα "μικρά" κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγούς και ΑΔΗΚ.

Αντίστροφη μέτρηση για το β' γύρο

Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αρχίσει. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κύπρου θα γίνουν γνωστά περίπου στις 7.30 το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, η εργασία στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ψηφοδέλτια της Κυριακής, 24 Φεβρουαρίου, έχουν εκτυπωθεί και ετοιμάζονται για παράδοση στους Εφόρους.

Η διαδικασία, είπε ο κ. Δημητρίου, άρχισε εφόσον υπήρξε συνεννόηση με τα επιτελεία των Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια, που μελέτησαν το δείγμα των ψηφοδελτίων που τους επιδόθηκε και έδωσαν την έγκρισή τους για την εκτύπωση.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα από την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών είναι παρόμοια με τη διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις εκλογές.

Εγκατάσταση νέου Προέδρου

Η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, μετά το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής, γίνεται ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί την 29η Φεβρουαρίου 2008, κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Αποτελέσματα Α' γύρου προεδρικών εκλογών

Τα αποτελέσματα του Α' γύρου προεδρικών εκλογών έχουν ως εξής: Ψήφισαν 462.847 δηλαδή ποσοστό 89,62%. Για σκοπούς σύγκρισης στις Προεδρικές Εκλογές του 2003 ψήφισε 90,55%. Η αποχή ανήλθε σε 10,38%, τα άκυρα 1,68% και τα λευκά 0,95%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 97,36%. Ελαβαν κατά σειρά, όπως οι υποψήφιοι παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο:

Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 ψήφους, ποσοστό 33,51%

Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 ψήφους, ποσοστό 33,29%

Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 ψήφους, ποσοστό 31,79%

Ανδρέας Ευστρατίου 713 ψήφους, ποσοστό 0,16%

Κώστας Θεμιστοκλέους 753 ψήφους, ποσοστό 0,17%

Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1,092 ψήφους, ποσοστό 0,24%

Μάριος Ματσάκης 3.460 ψήφους, ποσοστό 0,77%

Αναστάσης Μιχαήλ 117 ψήφους, ποσοστό 0,03%

Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 ψήφους, ποσοστό 0,05%

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις Προεδρικές Εκλογές, ανέρχεται στους 515.994. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνεται και ο αριθμός των Τουρκοκύπριων εκλογέων, οι οποίοι είναι 390.

H κατανομή των εκλογέων, κατά εκλογική περιφέρεια είναι Λευκωσία 209.706, Λεμεσός 145.524, Λάρνακα 86.894, Πάφος 45.668, Ελεύθερες Περιοχές Αμμοχώστου 28.202.

Δύο ειδικά εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν για τους εγκλωβισμένους μας που έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι εγκλωβισμένοι περιλαμβάνονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τους εγκλωβισμένους. Θα μεταφερθούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν και μετά είτε θα επιστρέψουν είτε θα επισκεφθούν συγγενικά τους πρόσωπα στις ελεύθερες περιοχές.

Στις εκλογές θα ψηφίσουν, όπως και στον πρώτο γύρο, οι φυλακισμένοι.

Οσον αφορά τους τυφλούς ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον Προεδρεύοντα Υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον Προεδρεύοντα Υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους Βοηθούς Υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.

Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του Προεδρεύοντα Υπαλλήλου ή οιουδήποτε άλλου προσώπου.

Ο Προεδρεύων Υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει, επίσης, τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο με φυσική ανικανότητα ή αναπηρία ή αναλφάβητο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου υποψήφιου.

Εκλογικό κέντρο - Πληροφόρηση κοινού

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα να πληροφορηθεί κάποιος το εκλογικό του κέντρο, στέλλοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς του.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι εκλογείς μπορούν μέσω της ιστοσελίδας «Που ψηφίζω», καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους, να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο στο οποίο έχουν κατανεμηθεί. Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιμη από τις ιστοσελίδες www.ekloges.gov.cy www.cyprus.gov.cy www.moi.gov.cy και www.pio.gov.cy .

Πέραν των πιο πάνω πηγών πληροφόρησης, συνεχίζει τη λειτουργία της καθημερινά η ειδική υπηρεσία παροχής πληροφοριών μέσω τηλεφώνου.

Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. και τα Σάββατα από τις 8.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ. Η υπηρεσία αυτή θα προσφερθεί και κατά την ημέρα των εκλογών καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί για το σκοπό αυτό στα ακόλουθα τηλέφωνα: Για τη Λευκωσία: 22670600, για τη Λεμεσό: 25806443, 25806450, 25806451, 25806455, 25806456, για την Αμμόχωστο: 24801002, 24801005, τη Λάρνακα: 24801852, 24801854, 24801868, 24801870, 24801871, την Πάφο: 26801143, 26801144 και με την Υπηρεσία Εκλογών στα τηλέφωνα 22867614, 22867643 και 22867713.

Η κατανομή των εκλογέων θα αναρτηθεί σε περίοπτα μέρη στους Δήμους και Κοινότητες.

Τρόπος ψηφοφορίας

Οι εκλογείς οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, με τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν, είναι δεόντως σφραγισμένο. Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος επίσημη σφραγίδα.

Κάτω από το όνομα θα υπάρχει μεγάλο τετράγωνο στο οποίο ο εκλογέας θα πρέπει να τοποθετήσει ένα από τα σημεία (χι, σταυρό, νι) με μπλε ή μαύρο μελάνι.

Κατά την ημέρα των εκλογών, θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο και για αυτό προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

Τα ψηφοδέλτια των προεδρικών εκλογών είναι τυπωμένα σε χαρτί ασφαλείας, χρώματος άσπρου για ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Προεδρεύων Υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 21:00, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένει για να ψηφίσει.

Υποχρεωτική ψηφοφορία

Η νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική ψηφοφορία και υποχρεωτική εγγραφή στον κατάλογο. Οι ποινές για την εγγραφή είναι πιο αυστηρές παρά για την περίπτωση που κάποιος εγγεγραμμένος δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εκλογικά κέντρα

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι 1.159, εξ αυτών 438 στην περιφέρεια Λευκωσίας, 340 στη Λεμεσό, 55 στην ελεύθερη Αμμόχωστο, 190 στη Λάρνακα και 134 στην Πάφο.

Οι εκλογείς θα κυμαίνονται από 50 μέχρι 600 σε κάθε εκλογικό κέντρο.

Οι ώρες ψηφοφορίας παραμένουν οι ίδιες όπως σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις 7π.μ.-12μ.μ. και 13.00 - 17.00.

Την ημέρα των εκλογών θα απασχοληθούν γύρω στους 10.000 υπαλλήλους. Οι 6.000 υπάλληλοι θα είναι στα εκλογικά κέντρα, ενώ 2.500 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός είτε για την αστυνόμευση στα εκλογικά κέντρα είτε κυκλοφορώντας στους διάφορους χώρους που θα πρέπει να αστυνομεύουν, όπως τα γραφεία των Εφόρων, στους χώρους έξω από τα σχολικά κτίρια όπου θα λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα.

«Σίγουρα, σε κάθε εκλογή γίνεται μια προεργασία, από μια ομάδα ατόμων του Υπουργείου όσο και στις Επαρχιακές Διοικήσεις όπου λειτουργούν οι Εφοροι της Επαρχίας τους, με στόχο τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε κάποια εκλογή να τα ξεπεράσουμε στην επόμενη εκλογή», δήλωσε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου.

Δυστυχώς, σημείωσε, σε κάθε εκλογή εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος και αρκεί ένα-δύο μεμονωμένα περιστατικά να χαλάσουν την όλη εικόνα.

Καταμέτρηση

Η καταμέτρηση θα γίνει επιτόπου στα ίδια τα εκλογικά κέντρα και τα αποτελέσματα θα διαβιβάζονται από τα εκλογικά κέντρα με τηλεομοιότυπο προς τους Εφόρους κατά εκλογική περιφέρεια, θα καταχωρούνται στο σύστημα και αυτόματα θα είναι διαθέσιμα στον κεντρικό υπολογιστή στο Υπουργείο. Παράλληλα θα διοχετεύονται προς το διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης για πληροφόρηση του κοινού.

Η δαπάνη των εκλογών θα ξεπεράσει τα 5,83 εκ. ευρώ. (4 εκ. λίρες).

Πηγή: AΠΕ, ΚΥΠΕ