Πολιτική
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 17:30

Μ. Νίμιτς: «Δύσκολη, αλλά δίκαιη και αξιοπρεπής πρόταση»

«Δύσκολη» για αμφότερες τις πλευρές, αλλά δίκαιη και αξιοπρεπή, χαρακτήρισε ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά το δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Κατέθεσα μία συμβιβαστική πρόταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται 100% στις θέσεις των δύο πλευρών ... αλλά είναι μία αξιοπρεπής λύση», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Δύσκολη» για αμφότερες τις πλευρές, αλλά δίκαιη και αξιοπρεπή, χαρακτήρισε ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά το δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς αναγνώρισε ότι θα είναι δύσκολο και στις δύο πλευρές να αποδεχθούν ορισμένα σημεία της πρότασης, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι, στο σύνολό της, η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση επίλυσης του ζητήματος.

«Κατέθεσα μία συμβιβαστική πρόταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται 100% στις θέσεις των δύο πλευρών ... αλλά είναι μία αξιοπρεπής λύση», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αρνούμενος να πει οτιδήποτε για την ουσία της πρότασης.

Οπως είπε, οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν την πρόταση στις δύο κυβερνήσεις που πρέπει να τη μελετήσουν λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Προηγουμένως, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι προς όφελος και των δυο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. «Τώρα είναι η ώρα», τόνισε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι όσο πιο γρήγορα λυθεί το ζήτημα τόσο το καλύτερο για όλους.

Ερωτηθείς για το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθάρισε ότι είναι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να μιλήσει για τη διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία.

Όσο για την ημερομηνία της νέας συνάντησης των δύο πλευρών, ο Αμερικανός μεσολαβήτης γνωστοποίησε πως δεν έχει οριστεί πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά το χρονικό ορίζοντα της διαμεσολαβητικής του προσπάθειας, είπε πως το έργο που έχει αναλάβει με εντολή του γ.γ. του ΟΗΕ, δεν έχει προθεσμίες.

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, αρκέστηκε να πει πως παρέλαβε την πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία και θα παρουσιάσει στην κυβέρνησή του. «Η ηγεσία της χώρας μου θα επικεντρωθεί σε αυτό ... Είναι μία σημαντική στιγμή. Δεν μπορώ να μιλήσω για την ουσία της πρότασης», συμπλήρωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε με τη σειρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους της πρότασης. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι σύνθετη και δύσκολη, παρατήρησε.

Αύριο ενημέρωση Κ. Παπούλια και πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Νιμιτς κατέθεσε μια πιο επεξεργασμένη πρόταση την οποία μελετάμε, ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωνοντας ότι αύριο θα ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χώρα μας προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με καθαρές θέσεις και ισχυρές όλες τις δυνατότητες και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ είναι εν δυνάμει καλός σύμμαχος και μπορεί να προσφέρει πολλά στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη εν όψει της πρότασης

Πριν από τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και την πρόταση Νίμιτς.

Ερωτηθείσα αν το βέτο στο θέμα της ΠΓΔΜ είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε».

ΛΑ.Ο.Σ: Oδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα

«O κ. Νίμιτς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή μας. Μακάρι με τον ίδιο τρόπο να υπερασπίζονταν και οι δικοί μας τα συμφέροντα της χώρας μας και τα δίκαια της ιστορίας μας. Φοβούμαι ότι οδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, αντιδρώντας στις δηλώσεις Νίμιτς.

Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, «το ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή δεν υπερασπίζεται επαρκώς τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων 15 χρόνων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, η μόνη αποτελεσματική πρόταση είναι «να ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως έκανε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση με το casus belli, ότι η περαιτέρω διεύρυνση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ θα επικυρώνονται από τον Ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και όχι από το Κοινοβούλιο».

KKE:

Για ύπουλες προσπάθειες των Αμερικανών να διευθετήσουν το συνταγματικό όνομα της FYROM, έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι «η πρωτοβουλία Νίμιτς για δήθεν κοινά αποδεκτή ονομασία δεν έχει ελπίδες».

«Παραμένουμε στη θέση που είχαμε διατυπώσει μόνο εμείς, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα το 1992. Υπογραμμίζουμε όμως ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το ζήτημα της ΠΓΔΜ, καθώς πρόκειται για τις δύο άκρες του ίδιου νήματος: Της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, των ανταγωνισμών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας στην περιοχή, που σήμερα έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας των αγωγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα.

ΠΑΣΟΚ: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση

Να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελικής πρότασης, ζητά από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας τη υπεύθυνη για το αδιέδοξο, όπως αναφέρει, στο οποίο έχει περιέλθει http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/19/1477969.htm .