Κόσμος
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 10:45

Κίνα - Ανησυχία για την ασφάλεια στο διάστημα

Πληροφορίες για την καταστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού δορυφόρου από πύραυλο του πολεμικού ναυτικού ζητά από τις ΗΠΑ η Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία για ενδεχόμενες συνέπειες της επιχείρησης για την ασφάλεια στο διάστημα.

«Η Κίνα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβασθούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να παράσχουν σύντομα στη διεθνή κοινότητα τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα προστασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Τζιαν.

Τον Ιανουάριο 2007, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κατάρριψη από την Κίνα χωρίς προειδοποίηση ενός κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου με πύραυλο, θεωρώντας ότι το Πεκίνο επεδίωκε με την ενέργεια εκείνη να αποδείξει την ικανότητα της Κίνας να επέμβει στρατιωτικά στο διάστημα.

Για τη σημερινή της ενέργεια η Ουάσινγκτον έδωσε έμφαση στη βούλησή της να προστατεύσει τους πληθυσμούς της γης από την απειλή που σήμαινε η παρουσία στις δεξαμενές καυσίμων του κατασκοπευτικού δορυφόρου 450 κιλών μιας ουσίας υψηλής τοξικότητας, της υδραζίνης.

Πριν από μια εβδομάδα, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Γενεύης σχέδιο συνθήκης για την απαγόρευση των οπλικών συστημάτων στο διάστημα, το οποίο εμφανίσθηκε ως απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Η πρόταση των δύο χωρών έχει ως αντικείμενο την απαγόρευση, από τη μια πλευρά, της ανάπτυξης κάθε είδους οπλικού συστήματος στο διάστημα, και από την άλλη πλευρά, της χρησιμοποίησης οπλικών συστημάτων εναντίον διαστημικών αντικειμένων, αλλά απορρίφθηκε από την Ουάσινγκτον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό πρακτορείο