Κόσμος
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 12:45

Πακιστάν: Συλλήψεις δικηγόρων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Δικηγόρους κατά τη διάρκεια διαδήλωσής τους στο Καράτσι του νοτίου Πακιστάν, συνέλαβε σήμερα η αστυνομία της χώρας. Τη διαδήλωση διέλυσαν δυνάμεις της τάξης, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος του κινήματος που αντιτίθεται στον πρόεδρο Μουσάραφ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ανώτατο δικαστήριο της νότιας επαρχίας Σιντ για να διαμαρτυρηθούν για την παύση δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου από τα καθήκοντά τους στα τέλη του 2007 με απόφαση του Περβέζ Μουσάραφ.

«Συλλάβαμε μερικά άτομα και η αστυνομία χρειάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τη συγκέντρωση» των σχεδόν 100 δικηγόρων και νομικών, είπε αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο στρατηγός Μουσάραφ έπαυσε από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου, δικαστή Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι στις 3 Νοεμβρίου επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Ο εισαγγελέας συνεχίζει να τελεί υπό κατ΄οίκον κράτηση, τρεις ημέρες μετά τη συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές που διεξήχθηκαν τη Δευτέρα.

Ο δικαστής Τσόντρι αποτελεί σύμβολο αντίστασης στον Μουσάραφ από το Μάρτιο του 2007, όταν ο στρατηγός τον έπαυσε από τα καθήκοντά του για πρώτη φορά με τις κατηγορίες της κατάχρησης και της υπέρβασης εξουσίας. Στις 20 Ιουλίου το ανώτατο δικαστήριο αποκατέστηκε στα καθήκοντά του τον Τσόντρι αίροντας τις σε βάρος του κατηγορίες και χαρακτηρίζοντας παράνομη την καθαίρεσή του από τον Μουσάραφ.

Το ανώτατο δικαστήριο έχει λάβει αρκετές αποφάσεις, δυσμενείς για τον Μουσάραφ και τηρεί εχθρική στάση απέναντί του από τη στιγμή που καθαίρεσε τον πρόεδρό του. Η ανώτατη δικαστική αρχή αναμένεται να εκδώσει απόφαση για το δικαίωμα του Μουσάραφ να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ενώ ήταν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και τη νομιμότητα της επανεκλογής του στις 6 Οκτωβρίου από ένα κοινοβούλιο το οποίο ελέγχει πλήρως.