Κόσμος
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 07:13

Eπεισόδια στο Βελιγράδι, απανθρακωμένο πτώμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΒΙΑΙΑ επεισόδια και επιθέσεις σε πρεσβείες σημειώθηκαν χθες στο Βελιγράδι από Σέρβους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απόσχιση του Κοσόβου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/21/1479323.htm .

Ενα απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε μετά την πυρπόληση της αμερικανικής πρεσβείας. Η σορός δεν ανήκει σε υπάλληλο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας. Περισσότερα από 70 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στη σερβική κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Τις ταραχές καταδίκασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που οδήγησε στην πυρπόληση της αμερικανικής περσβείας χθες στο Βελιγράδι, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, τηλεφώνησε στο πρωθυπουργό και στον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Βουκ Γέρεμιτς, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εισβολή των διαδηλωτών στην πρεσβεία και για την ανεπαρκή προστασία της πρεσβείας από τις σερβικές αρχές.

«Το μήνυμα ήταν σαφέστατο: η κατάσταση ήταν απαράδεκτη, θα έπρεπε να λάβουν αμέσως μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η πρεσβεία και το προσωπικό της δεν θα δέχονταν επίθεση», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μακόρμακ επιβεβαίωσε ότι στην πρεσβεία βρέθηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι όλοι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στη διπλωματική αποστολή είναι σώοι και ασφαλείς.