Κόσμος
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 10:39

Ακύρωση της αναγνώρισης του Κοσόβου ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Κοστούνιτσα

Να ακυρώσουν την απόφασή τους για την αναγνώρισ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση αναγνώρισης ενός ψευδοκράτους επί της σερβικής επικράτειας και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει την ισχύ του Ψηφίσματος 1244, που εγγυάται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ».

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για την αποκατάσταση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι την ευθύνη για την επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση φέρουν οι ΗΠΑ, με την επαναβεβαίωση της ισχύος του Ψηφίσματος 1244, προκειμένου να επανέλθει, όπως τόνισε, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια ολόκληρου του κόσμου και απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο στα Βαλκάνια, θα συνεχιστεί, υποστήριξε ο κ. Κοστούνιτσα.

Επανέλαβε, επίσης, πως η σερβική κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση μιας πολύ μεγάλης μερίδας χωρών που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Όλες αυτές οι χώρες - τόνισε - υπερασπίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ελευθερία ως τις υψηλότερες αξίες του σύγχρονου κόσμου».