Κόσμος
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 11:13

Κροατία : Στους 475 οι νεκροί από νάρκες από το 1991 έως σήμερα

Δώδεκα παιδιά είναι μεταξύ των 475 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από νάρκες στην Κροατία, από το 1991 έως σήμερα, ενώ άλλοι 1.405 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 55 ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης, Γιαντράνκα Κόσορ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 10 χρόνια του Κέντρου Αποναρκοθέτησης της Κροατίας.

Μάλιστα, το τελευταίο θύμα από νάρκη στην Κροατία καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, από έκρηξη σε ναρκοθετημένη δασική περιοχή κοντά στην πόλη Μπέλισε, από την οποία τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Αποναρκοθέτησης, Ότο Γιούνγκγουιρθ, την τελευταία δεκαετία δόθηκε το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων κούνα (περίπου 344,5 εκατομμύρια ευρώ) για τον καθαρισμό των ναρκών που είναι διάσπαρτες στο κροατικό έδαφος, απομεινάρια του πολέμου των αρχών της δεκαετίας του '90. Από το παραπάνω ποσό, το 1,2 δισ. κούνα εκταμιεύτηκε από τα κρατικά ταμεία.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συνολική έκταση των ύποπτων για ύπαρξη ναρκών περιοχών ανέρχεται σε περίπου 997 τετραγωνικά χιλιόμετρα.