Για αναβίωση της ελπίδας από την εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
«Οι εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο αναβιώνουν την ελπίδα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί όσον αφορά την δυνατότητα προόδου προς μία πλήρη συμφωνία εντός του 2008», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μίλιμπαντ.
Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική με ταχείες προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων», επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη του Λονδίνου σε μία διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.
Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου προσκλήθηκε στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η πρόσκληση περιέχεται σε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, την οποία επέδωσε σήμερα στον κ. Χριστόφια ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ.
Ο χρόνος της επίσκεψης δεν καθορίστηκε, αλλά ο κ. Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίλετ χαιρέτισε τη δέσμευση και τη βούληση του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, καθώς και την πρόθεση να συναντηθεί σύντομα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Θέλω να τονίσω ότι ούτε η Μεγάλη Βρετανία, ούτε η διεθνής κοινότητα θέλουμε να επιβάλουμε λύση στην Κύπρο. Εναπόκειται στις δύο κοινότητες να εργαστούν συναινετικά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.
Συγχαρητήρια και από ΗΠΑ
Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συγχαίρει το Δημήτρη Χριστόφια για τη νίκη του στις 24 Φεβρουαρίου και επαινεί τους Κύπριους πολίτες, που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με εντυπωσιακή αίσθηση του καθήκοντος τους ως πολίτες.
«Προσβλέπουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση, «στη συνέχιση των στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών και κυβερνήσεων μας.Οπως και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσφορά των καλών μας υπηρεσιών προς αναζήτηση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και πιστεύουμε ότι το 2008 προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για σημαντική πρόοδο».