Κόσμος
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 21:42

Τον Δ. Χριστόφια συνεχάρησαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου για τη νίκη του και εξέφρασαν την ελπίδα να συνεργασθούν μαζί του.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε: «Συγχαίρουμε τον Δημήτρη Χριστόφια για την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ και η Κύπρος διατηρούν στενές σχέσεις και προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί του για να οικοδομήσουμε πάνω στην υπάρχουσα συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την προώθηση της συμφιλίωσης και της επανένωσης της νήσου». Και ο κ. Κέισι συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης που θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αποδεκτή σε πλειοψηφίες στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και θα εργασθούμε με τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και με την Κυπριακή Δημοκρατία, την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την Τουρκία, την Ελλάδα και την ΕΕ, για να στηρίξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κέισι ευχήθηκε στον απερχόμενο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο κάθε τύχη σε ό,τι κάνει στο μέλλον, σημειώνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε συνεργασία μαζί του στο πλαίσιο της κυβέρνησης, υπονοώντας προφανώς τη συμμετοχή μελών του κόμματος του κ. Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ) στην κυβέρνηση Χριστόφια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ