Πολιτική
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 14:57

Ενίσχυση της συνεργασίας των κοινοβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας

Στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών συμφώνησαν ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας κατά τη συνάντησή τους στο Παλάτι «Ντολμάμπαχτσε».

«Η περίοδος προσφέρεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τρεις λόγους: οι χώρες μας έχουν νέα κοινοβούλια, νέες κυβερνήσεις και νέους Προέδρους κοινοβουλίων και συνεπώς η στιγμή αυτή είναι στιγμή για να ξεκινήσουν τα κοινοβούλια μια νέα εποχή συνεργασίας φιλίας και καλής γειτονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

Επανέλαβε δε πως η Ελλάδα ως γείτων και φίλη χώρα της Τουρκίας και σύμμαχος στηρίζει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο κ. Τοπτάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την υποστήριξη της Ελλάδος προς την Τουρκία στην ευρωπαϊκή πορεία της και τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια συνεχίζονται πολύ θετικά σε όλους τους τομείς.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2008, συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυση της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΣΕΠ που συνεκλήθη και πάλι στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Φεβρουαρίου 1993.

«Αυτά τα 15 χρόνια, τα κοινοβούλια συνέβαλαν αποφασιστικά στην στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του Εύξεινου Πόντου για συνεργασία, ανάπτυξη και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήσαμε με τον κ. Κιοκσάλ Τοπτάν ότι και τα επόμενα 15 χρόνια και όχι μόνο τα κοινοβούλια των 12 κρατών μελών, θα λειτουργήσουν πιο ενεργητικά, πιο αποφασιστικά με καλύτερη και στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Τέλος, αναφέρθηκε στη διακοινοβουλευτική συνέλευση των χωρών του Εύξεινου Πόντου που θα συνέλθει στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα, στην οποία προσκεκλήθη να μετάσχει κι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ