Πολιτική
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 19:02

ΠΓΔΜ: Διμερές πρόβλημα το θέμα του ονόματος

«Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Φέρεντς Γκιούρτσανι, επιμένοντας στη θέση πως το πρόβλημα είναι διμερές.

«Εμείς κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Το διμερές πρόβλημα με την Ελλάδα για την ονομασία, το οποίο τώρα προβάλλεται ως πρόβλημα της Συμμαχίας, είναι άνευ προηγουμένου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην περιοχή και στην ίδια τη Συμμαχία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του προσεγγίζει την εκκρεμότητα της ονομασίας με «εποικοδομητικό τρόπο», στη βάση όμως των εθνικών της συμφερόντων και της «διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας».

«Αγωνιζόμενοι εμείς στη Μακεδονία για το συνταγματικό μας όνομα, στην ουσία αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας. Ο αγώνας για το όνομα είναι παράλληλα και αγώνας για την ταυτότητά μας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μόνο ένα ορόσημο. Ίσως να ενταχθούμε φέτος, κάτι που ελπίζουμε, ίσως και κάποια άλλη χρονιά. Από ιστορικής άποψης, πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως η οικοδόμηση της ταυτότητας είναι κάτι που γίνεται με τους αιώνες, με χιλιάδες χρόνια. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, το ενδιαφέρον της μακεδονικής κυβέρνησης και των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό, είναι τεράστιο» κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ