Κόσμος
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 09:20

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι πληροφορίες για το ποιοι θα είναι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και οι χθεσινές εσωκομματικές διεργασίες στο ΔΗΚΟ για καθορισμό των προτεινόμενων από αυτό μελών του προς υπουργοποίηση, οι επαφές του νέου Προέδρου με πρεσβευτές στη Λευκωσία, τα οικονομικά αποτελέσματα των Κυπριακών Αερογραμμών για το 2007, οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για επικείμενο δεύτερο κύμα πληθωριστικών πιέσεων και η αναμενόμενη έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στη Βουλή, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η Αλήθεια, με τίτλο στο κύριο της θέμα «Δεν βρίσκουν υπουργεία ενότητας» γράφει πως «η ‘νίκη’ της δεύτερης Κυριακής του ΔΗΚΟ, όχι μόνο δεν απάλυνε την πληγή της ήττας του α’ γύρου, αλλά αντίθετα αποτέλεσε το έναυσμα συγκρουσιακής αναζήτησης Υπουργών με βασικό γνώμονα την επικράτηση των αντιπάλων ομάδων». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Καρογιάν «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβραβεύσει τους φιλοτασσικούς επίδοξους Υπουργούς». Αλλού αναφέρει πως συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την εκλογή του διαβίβασε χθες στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ.

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ηφαίστειο το ΔΗΚΟ» γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δηλώνει ότι ο Ακης Κλεάνθους είναι ο μόνος που δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα, ενώ ο δεύτερος καταγγέλλει ότι δέχεται προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες με σκοπό τη φίμωσή του. Αλλού αναφέρει πως τα οικονομικά αποτελέσματα των ΚΑ για το 2007 παρουσιάζουν, μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών, καθαρό κέρδος 1,17 εκατομμύρια ευρώ (686.000 λίρες), σε σύγκριση με καθαρή ζημιά 7,4 εκ. ευρώ (4,3 εκ. λίρες) το 2006.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ολα ΔΗΚΑ τους και συνεταίροι» γράφει πως «ο Δημήτρης Χριστόφια επείγεται να κλείσει το συντομότερο το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού του Συμβουλίου, όμως οι απαιτήσεις κυρίως του ΔΗΚΟ και δευτερευόντως της ΕΔΕΚ δυσκολεύουν την προσπάθειά του». Αλλού γράφει πως ενόψει της συνάντησης που ο νέος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γίνεται παρασκηνιακή εργασία για άνοιγμα της οδού Λήδρας.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρίσιμη μέρα για σχηματισμό Κυβέρνησης» γράφει πως κρίσιμη θα είναι η σημερινή μέρα για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να ζητήσει από το Δ. Χριστόφια να του δοθούν εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών η προεδρία της Βουλής, και δυο «παραγωγικά» υπουργεία και η θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Αλλού αναφέρει πως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δυστοκία της ηγεσίας ΔΗΚΟ» πως έντονες ήταν οι διεργασίες χθες για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνεχές ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τα συνεργαζόμενα κόμματα, το τοπίο ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αλλού αναφέρει πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποιεί ότι δεύτερο κύμα πληθωριστικών πιέσεων είναι στο κατώφλι, θέση που συμμερίζεται και το Υπουργείο Οικονομικών.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στον Πρόεδρο ο τελικός λόγος» γράφει πως εντατικές διαβουλεύσεις και επαφές είχε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, χθες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενόψει του καταρτισμού του Υπουργικού του Συμβουλίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως αναμένεται σε δυο εβδομάδες να αρχίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη “Financial Mirror” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος προσπαθεί να αποφύγει ‘φορολογικό πόλεμο’ με την ΕΕ» πως η ηρεμία με την οποία επίσημοι αντέδρασαν στην είδηση ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδία είτε κατέταξαν την Κύπρο στη μαύρη λίστα τους είτε επιθυμούν να περικόψουν τα πλεονεκτήματα αποφυγής φορολογίας, που απολαμβάνουν εταιρείες με έδρα στην Κύπρο θεωρείται ως μια προσπάθεια αποφυγής αντιπαράθεσης με εταίρους στην ΕΕ που «σφίγγουν τα λουριά» σε χώρες που βοηθούν υπηκόους και εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν την πληρωμή ψηλών φόρων στις χώρες τους. Αλλού αναφέρει πως το διπλασιασμό των μεγεθών που έχει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου επιδιώκει να πετύχει η διοίκηση του Συγκροτήματος μέχρι το 2010.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)