Κόσμος
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 10:10

ΗΠΑ: Εντονη αντιπαράθεση Ομπάμα - Κλίντον

Κατηγορίες περί ψευδών υποσχέσεων σε ζητήματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις και άλλα ζητήματα αντάλλαξαν την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τηλεμαχίας.

Η Κλίντον, η οποία χρειάζεται νίκες σε Οχάιο και Τέξας για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της να πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος μετά τις 11 συνεχόμενες νίκες του Ομπάμα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αντίπαλό της εξ αρχής στη συζήτηση, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ στο Οχάιο, με τον Ομπάμα να ανταπαντά επανειλημμένως.

Η συζήτηση ήταν οξύτερη στους τόνους από την προηγούμενη στο Τέξας, πάντως λιγότερο επικεντρωμένη σε προσωπικά ζητήματα.

«Θα έπρεπε να κάνουμε έναν καλό διάλογο με χρήση σωστών πληροφοριών, όχι ψευδών, παραπλανητικών και αφερέγγυων στοιχείων, ειδικά για κάτι τόσο σημαντικό όσο το εάν θα επιτύχουμε ποιότητα και προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους», είπε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

Ο Ομπάμα, γερουσιαστής εκλεγμένος στο Ιλινόι, απάντησε κατηγορώντας την Κλίντον ότι παρουσιάζει παραπλανητική εικόνα όσον αφορά το σχέδιό της για την υγεία, που επικριτές της υποστηρίζουν ότι μπορεί να σημάνει ότι 15 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ δε θα διαθέτουν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι θέλει να μειώσει τα κόστη της περίθαλψης, να καταστήσει την κάλυψη πιο προσιτή και κατηγόρησε την Κλίντον ότι θέλει να δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς. Η Κλίντον, είπε, «εξαπολύει μόνιμα επιθέσεις εναντίον μας... και δεν έχουμε παραπονεθεί γι’ αυτό διότι καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η φύση της εκστρατείας της».

Η Κλίντον διέψευσε ότι τασσόταν εξ αρχής υπέρ της NAFTA, όπως έχει δηλώσει ο Ομπάμα, όμως ο αντίπαλός της επέμεινε τονίζοντας ότι στην εκστρατεία της για να εκλεγεί γερουσιαστής, την είχε παρουσιάσει ως «θετική για τη Νέα Υόρκη και την Αμερική». «Πρέπει να διορθώσουμε τη NAFTA», τόνισε.

Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Ομπάμα, ο οποίος τάσσεται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, είχε το πλεονέκτημα ότι δεν είχε εκλεγεί στη Γερουσία το 2002 και δεν είχε βρεθεί προ της ανάγκης να ψηφίσει για το θέμα. «Δεν είχε ευθύνη», δήλωσε. Ο Ομπάμα ανταπάντησε ότι η ψήφος δημιουργεί αμφιβολίες για την κρίση της Κλίντον, καθώς «διευκόλυνε και κατέστησε δυνατή» την απόφαση του Προέδρου Μπους να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ.

Η Κλίντον είπε ότι δε θα ψήφιζε ποτέ «ναι» εάν γνώριζε ότι ο Μπους θα παρέκαμπτε την διπλωματία και θα εξαπέλυσε έναν «προληπτικό πόλεμο».

Η Κλίντον εξαπέλυσε επίθεση στον αντίπαλό της για το ότι έχει πει πως θα διέτασσε επίθεση «εναντίον του Πακιστάν», ενώ τον κατηγόρησε ότι θέλει να «συναντηθεί με ορισμένους από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου χωρίς όρους». Ο Ομπάμα απάντησε λέγοντας ότι αυτό που υποστήριξε ήταν πως εάν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για το ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στη χώρα αυτή και το Ισλαμαμπάντ δεν μπορούσε να αναλάβει δράση εναντίον του, «θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters