Πολιτική
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 18:21

Σκοπιανό - Την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στη Ν. Υόρκη εξέφρασε ο Σολάνα

Την ελπίδα να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις αυτές να είναι εποικοδομητικές και παραγωγικές, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση με την οποία είχε ταχθεί γενικά κατά των βέτο,περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «όπως έχω πει, δεν μου αρέσουν τα βέτο».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας απάντησε ότι στις συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο βασικοί παράγοντες: πρώτον ότι δεν μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε λύση και δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Ο Τσερβένκοφσκι επανέλαβε τη θέση του ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα διμερές ζήτημα, που δεν συνδέεται με την ασφάλεια στην περιοχή αλλά ούτε και με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

Έκθεση της Ευρωβουλής για την ΠΓΔΜ

Εξάλλου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με 55 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 1 αποχή την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) σχετικά με την έκθεση προόδου του 2007 για την ΠΓΔΜ.

Η έκθεση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Απριλίου.

Με την έκθεση η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αποδέχθηκαν την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στις 19 Φεβρουαρίου, ως πλαίσιο περαιτέρω συζητήσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην έκθεση συμπεριλήφθηκε τροπολογία η οποία μεταξύ άλλων «καλεί αμφότερα τα μέρη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να ξεπεραστεί το θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στην είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995».

Η αναφορά αυτή οδήγησε τους έλληνες ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής, Γιώργο Δημητρακόπουλο (ΝΔ), Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/27/1481489.htm και Γιώργο Γεωργίου (ΛΑΟΣ) να καταψηφίσουν την έκθεση.

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Επιτροπή χαιρετίζει την ενίσχυση τόσο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όσο και των επαφών μεταξύ των δύο λαών και σημειώνει ακόμη με ικανοποίηση ότι από τον Ιούλιο του 2007 πραγματοποιούνται διμερείς συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδέκτης λύσης σε σχέση με την ονομασία της χώρας.

Δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για την καταψήφιση της έκθεσης

Σε γραπτή δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι στη σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή καταψήφισε την έκθεση, καθώς, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το αντίθετο, παρέμεινε στο κείμενο της έκθεσης, στο πλαίσιο της συμβιβαστικής τροπολογίας αριθμός 11, η φράση «καλεί αμφότερα τα μέρη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να ξεπεραστεί το θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στην είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995».

Η διατήρηση της πρότασης αυτής δημιουργεί, αναφέρει ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, σοβαρό ζήτημα, αφού αντίκειται στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Βουλή,σύμφωνα με την οποία «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και σε πρόσφατα διατυπωθείσες απόψεις των άλλων ελληνικών κομμάτων κι ως εκ τούτου δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι κατά την ψηφοφορία έγιναν δεκτές τροπολογίες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μόλυνση των υδάτων και στην πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και δική του τροπολογία η οποία αναφέρεται στην περιφερειακή συνεργασία, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων σε εκκρεμή ζητήματα, οι οποίες συνολικά βελτιώνουν πολλά σημεία του κειμένου.

¶λλα σημεία της έκθεσης που δεν αφορούν το θέμα της ονομασίας

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων χαιρετίζει ακόμη τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε σχέση με την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ αλλά και τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συγχαίρει την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει στον οικονομικό τομέα και δηλώνει ότι προσβλέπει στην υιοθέτηση ενός νέου τραπεζικού νόμου που θα είναι σύμφωνος με το κοινοτικό κεκτημένο. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Η Επιτροπή χαιρετίζει ακόμη τη σαφή πρόοδο που σημειώθηκε το 2007 στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών. Καλεί, πάντως, την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Επιπλέον,χαιρετίζει τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ΕΕ - ΠΓΔΜ για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων και την επανεισδοχή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η πρόσβαση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτελεί για τους πολίτες της ΠΓΔΜ αλλά και των άλλων χώρων των Δυτικών Βαλκανίων μεγάλο πρόβλημα. Υποστηρίζει, ως εκ τούτου, την πρόσφατη έναρξη από την Επιτροπή διαλόγου για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων με τελικό στόχο ένα καθεστώς όπου δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση θεωρήσεων για τη διέλευση των πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Η Επιτροπή χαιρετίζει, επίσης, τη συνεργασία της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο στους τομείς του εμπορίου και της τελωνειακής και αστυνομικής συνεργασίας, καθώς και τις καλές γειτονικές σχέσεις που η ΠΓΔΜ διατηρεί με τη Σερβία. Εκφράζεται, τέλος, ικανοποίηση για την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τους δύο αυτούς γείτονές της, ενώ τονίζεται και υποστήριξη στην ανάγκη να υπάρξει παρόμοια πολιτική στις σχέσεις της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ