Κόσμος
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 11:21

Ισραήλ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Γάζα, δήλωσε ο Ολμερτ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις αιματηρές επιχειρήσεις εναντίον όσων εκτόξευσαν ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμερτ, ο οποίος ολοκληρώνει απόψε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Ενισχύοντας τα λεγόμενά του, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, απέδωσε από το Τόκυο την ευθύνη στη Χαμάς «γι αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν».

Ωστόσο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίς εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη των αθώων ανθρώπων και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η βία. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να διαταράσσουν τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας» (στις ειρηνευτικές συνομιλίες), τόνισε.

«Εξήγησα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα σταματήσουμε τη μάχη που δίνουμε. Θα αναγκάσουμε τους τρομοκράτες να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα», δήλωσε ο Ολμερτ λίγο μετά τη συνάντησή του με την Κοντολίζα Ράις, ενώ επισκεπτόταν εγκαταστάσεις αλυσίδας συναρμολόγησης αυτοκινήτων της Nissan στην Οπάμα, 50 χλμ. νοτιοανατολικά του Τόκιο. Ο Εχούντ Ολμερτ συνοδεύεται στο ταξίδι του από 24 Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Ένας Ισραηλινός φοιτητής σκοτώθηκε χθες, Τετάρτη κι ένας άλλος τραυματίστηκε από ρουκέτα που ερρίφθη από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τη βόρεια Γάζα εναντίον της πόλης Σντερότ. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο Ισραηλινού μετά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

Δέκα Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους ένα βρέφος έξι μηνών σκοτώθηκαν κατά τις ισραηλινές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενος τον θάνατο του φοιτητή ο Ολμερτ δήλωσε: «Αυτό που συνέβη, μπορεί να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον. Είμαστε στην κλιμάκωση της μάχης αυτής και θα την συνεχίσουμε για να σταματήσει ο κίνδυνος που απειλεί του κατοίκους του νοτίου Ισραήλ. Δεν έχουμε τον μαγικό τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια επώδυνη διαδικασία. Λαμβάνουμε επώδυνα χτυπήματα και δίνουμε ακόμη πιο επώδυνα πλήγματα».