Κόσμος
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 12:29

Ιστορική επίσκεψη του Ιρανού προέδου στο Ιράκ

Ιστορική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί την Κυριακή ο προέδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Τεχεράνη κατέχει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του Ιράκ, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θα πρέπει να αγνοήσουν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που έχει σαν στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες επί οκτώ χρόνια, τη δεκαετία του '80, βρίσκονταν σε πόλεμο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και διπλωμάτες, η χρονική συγκυρία της διήμερης επίσκεψης του Αχμαντινετζάντ την κάνει ιδιαίτερα σημαντική. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη και την οργάνωση «Φρουροί της Επανάστασης» για τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ιρακινών ένοπλων ομάδων και τις δολοφονίες αμερικανών στρατιωτών, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, να μην χρησιμοποιήσουν το Ιράκ ως ένα «ουδέτερο έδαφος» για την επίλυση των διαφορών τους, ανάμεσά τους και το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για έναν τρίτο γύρο επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν εξαιτίας της άρνησής του να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι κατασκευάζει ατομική βόμβα, κάτι που η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαψεύδει.