Κόσμος
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 16:54

«Όχι» σε όλα από τα Σκόπια στην αυριανή συνάντηση με Νίμιτς

«¶καμπτη στάση» θα τηρήσει η ΠΓΔΜ στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γράφει ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Ντνέβνικ" και "Ουτρίνσκι Βέσνικ", τα Σκόπια θα απορρίψουν όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ακόμη και τις δύο ονομασίες ("Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" και "Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας"), τις οποίες αρχικά είχε αποδεχτεί ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Αντίθετα θα εμμείνει στην πάγια θέση της περί "διπλής ονομασίας".

Η "Ουτρίνσκι Βέσνικ", με πρωτοσέλιδο τίτλο: "Τα Σκόπια θα απορρίψουν όλες τις ονομασίες που εισηγείται ο Νίμιτς", αναφέρει ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν θέλει η χώρα να καταστεί ούτε "ανεξάρτητη", ούτε "δημοκρατική", παρά το γεγονός ότι στις αρχικές τοποθετήσεις της - αλλά και της κοινής γνώμης- οι δύο αυτές προτάσεις του κ. Νίμιτς αξιολογήθηκαν ως οι μόνες αποδεκτές για τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αυτή την απορριπτική θέση θα διαβιβάσει στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, αύριο στη Νέα Υόρκη, ο διαπραγματευτής Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Oχι» και για το αεροδρόμιο - Eλάχιστα περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις

Κατά το δημοσίευμα, η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να αποποιηθεί ούτε τη νέα ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων "Μέγας Αλέξανδρος", ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ θα προβεί και σε άλλες απορρίψεις των εισηγήσεων του κ. Νίμιτς, παρ' όλο που σε γενικές γραμμές θα μεταφέρει τη θέση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να συνομιλεί. Ωστόσο όπως επισημαίνεται, έπειτα από τόσες απορρίψεις δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πλέον χώρος για διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, προφανώς κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς είναι περισσότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα παρά για την ΠΓΔΜ και δεν λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες των Σκοπίων. Ωστόσο, τα επίσημα Σκόπια θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να απορρίψουν ευθύς εξαρχής την πρόταση αυτή του μεσολαβητή του ΟΗΕ, διότι στην περίπτωση αυτή θα εκμηδένιζαν και τις λιγοστές πιθανότητες που έχουν για να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στο Βουκουρέστι.

Εξάλλου, σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ", που φέρει τον τίτλο "Ο Νίμιτς λαμβάνει σκληρή απάντηση από τα Σκόπια- Η Μακεδονία δεν παραιτείται ούτε από την ονομασία ούτε από τον Μέγα Αλέξανδρο", σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές -κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπράνκο Τσρβένκοφσκι στις Βρυξέλλες- εκτίμησαν ότι η θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασης Νίμιτς αφήνει ελάχιστα περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Βέβαιο το ελληνικό βέτο»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση των Σκοπίων να μην υποχωρήσουν ούτε καν για την αλλαγή της ονομασίας "Μέγας Αλέξανδρος" του αεροδρομίου των Σκοπίων, οδηγεί τους διπλωμάτες στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι πρέπει να θεωρείται απολύτως σίγουρο.

Βαληνάκης: Χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση

H ευρωατλαντική προοπτική των βαλκανικών χωρών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη για καμία χώρα, αλλά συνεπάγεται τον σεβασμό των αξιών, των δημοκρατικών αρχών και των πολιτικών κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Είναι λοιπόν σαφές, ότι για να υπάρχει πρόοδος πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με αυτά τα κριτήρια. Για να υπάρξει πρόσκληση εισόδου στη συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει, φυσικά, συμμόρφωση με τα κριτήρια. Και βασικό κριτήριο είναι η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και, βεβαίως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσεως στο θέμα του ονόματος. Χωρίς αυτή τη λύση δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Σκόπια και είναι βέβαιο, ότι τέτοια πρόσκληση δεν θα υπάρξει», υπογράμμισε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα κάλεσε την ΠΓΔΜ «να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες και παρωχημένες αντιλήψεις και να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον μπροστά της». Όπως όμως είπε, αυτό το μέλλον προϋποθέτει σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, συμμετοχή στη δημιουργία συναινέσεων και στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό προς όφελος της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».

Τέλος, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι αύριο στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα θα προσέλθει «με καλή πίστη και με σαφείς και κρυστάλλινες θέσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το μήνυμα προς την άλλη πλευρά είναι σαφές: πρέπει να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για να μπορέσει να υπάρξει και πρόσκληση προς τη χώρα αυτή για το ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αργότερα», συμπλήρωσε.