Πολιτική
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2008 14:51

Κ. Καραμανλής: Η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας

Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς για τη διαφορά με την ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερ Φίκο.

«Αναζητούμε», είπε ο πρωθυπουργός, «αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών».

«Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και παρατήρησε: «Εχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κι από το ΝΑΤΟ».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στο Κόσοβο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της KFOR και ότι πρώτιστο ζητούμενο είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

«Μας ενδιαφέρει», επανέλαβε, «η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και ειδικά της Σερβίας, προοπτική για την οποία εργαζόμαστε».

Όσο για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από τη χώρα μας, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται βία και πίεση και πως θα πάρει τις αποφάσεις της με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παρατήρησε πως η δημιουργία του Κοσόβου είναι περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου και τόνισε ότι η χώρα του θα δυσκολευτεί πολύ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Πρόκειται, είπε, για παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία και άλλες χώρες οι οποίες έχουν μειονότητες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γνωρίζει άλλη περιοχή όπου μία εθνικότητα να έχει δυο κράτη.

Τέλος, στην αναφορά του στο Κόσοβο, ο κ. Φίκο συμπλήρωσε ότι οι θέσεις της χώρας του είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Στενοτέρη οικονομική συνεργασία Ελλάδος - Σλοβακίας

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε πιο στενή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, αύξηση του αριθμού των Ελλήνων επενδυτών στη χώρα του και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να επισκεφθεί επισήμως τη Σλοβακία με κλιμάκιο Ελλήνων επιχειρηματιών.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φίκο, οι σημερινές συνομιλίες αφορούσαν δύο τομείς: την κρατική βοήθεια από πλευράς Σλοβακίας σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και τη συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα, όπως είπε, στο άμεσο μέλλον θα υπογραφεί υπόμνημα μεταξύ των δυο χωρών για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.