Κόσμος
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 09:41

Στα Σκόπια την Τετάρτη ο Νίμιτς

Στα Σκόπια μεταβαίνει την Τετάρτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, για νέες συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Την είδηση μετέδωσαν απο χθες το βράδυ οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τη συνάντηση ζήτησε η ίδια η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Χθες εξάλλου, η Ουάσινγκτον έστειλε νέο μήνυμα σε Αθήνα και Σκόπια για συνέχιση των διπραγματεύσεων.

«Το μήνυμά μας και προς τα δυο μέρη είναι να συνεχίσουν να προσπαθούν» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κέισι υπενθύμισε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενθάρρυνε τους ομολόγους της Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μιλόσοσκι, όταν τους συνάντησε στο Στέιτ Ντιπάρμτεντ πριν από δύο εβδομάδες, «να συνεχίσουν να εργάζονται με τον κ. Νίμιτς για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία». Όπως σημείωσε, αυτή εξακολουθεί να είναι η θέση των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν η κα Ράις σχεδιάζει να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους ομολόγους της των δυο χωρών στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός φίλος και νατοϊκός σύμμαχος, άρα δεν θα με εξέπληττε εάν το θέμα αυτό προκύψει, με τη μια ή την άλλη μορφή, στη διάρκεια των συναντησεων στις Βρυξέλλες», σημείωσε ο κ. Κέισι.