Πολιτική
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 14:12

Ντ. Μπακογιάννη: «Η διαπραγμάτευση θα πάει σε μάκρος»

Τις συνομιλίες Νίμιτς την Τετάρτη στα Σκόπια http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/04/1484193.htm επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/04/1484392.htm .

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ «ουσιαστική», και προέβλεψε «ότι θα πάει σε μάκρος».

Όντως θα υπάρξει επαφή με τη σκοπιανή πλευρά, όπως και με εμάς, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση», πρόσθεσε η υπουργός των Εξωτερικών και κάλεσε τα Σκόπια να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις ελληνικές απόψεις και στο μεθαυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείσα για τη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει η διαπραγμάτευση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Ωστόσο όπως επεσήμανε, οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μπορούν να συνεχιστούν και μετά το Βουκουρέστι.

Η Ελλάδα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά η κ. Μπακογιάννη, είναι απολύτως ξεκάθαρη: «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έμεινε ικανοποιημένη από τις χθεσινές δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Σέφερ ήταν σαφής ότι η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και κρίνει όπως και όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, τις υποψηφιότητες των χωρών που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν.

Αύριο στις 10:00, η υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο στο υπουργείο.