Πολιτική
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 13:25

Συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με Κ. Παπούλια και Δ. Σιούφα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στον Δημήτρη Χριστόφια, στην πρώτη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα, αλλά και "εντυπώσεις" από το δείπνο που παρέθεσε χθες ο Κ. Παπούλιας στον Κύπριο Πρόεδρο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/04/1484669.htm .

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για το δείπνο, λέγοντας ότι "με τιμάτε πολύ κ. Πρόεδρε, ευελπιστώ σύντομα να ανταποδώσω". "Με έχετε συγκινήσει κ. Πρόεδρε. Είχατε καλέσει όλον τον κόσμο", πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

"Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας", ανταπάντησε ο Ελληνας Πρόεδρος και ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να ανταποδώσει αυτή την τιμή "το συντομότερο δυνατόν" λέγοντας: "Ευελπιστώ σε αναπτυσσόμενες, καλύτερες συνθήκες".

Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στο Δ.Χριστόφια αντίγραφο του Κώδικα του Κλαύδιου Πτολεμαίου, από χειρόγραφο του 2ου μ.Χ αιώνα, το οποίο αποτελεί γεωγραφική αφήγηση του τότε γνωστού κόσμου. "Θα εμπλουτίσω τις ιστορικές μου γνώσεις μέσω της γεωγραφίας", είπε ο κ Χριστόφιας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δώρισε στον κ.Παπούλια ένα ασημένιο καλάθι, το οποίο ο Κ. Παπούλιας παρέλαβε λέγοντας: "ελπίζω να είναι γεμάτο το καλάθι της νοικοκυράς..."

Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ο Δ. Χριστόφιας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Στηρίζουμε την προσπάθειά σας για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, ώστε να βρεθεί, το γρηγορότερο δυνατό, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε. και τις αρχές της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος. Λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος, που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Λύση που να επανενώνει τη Μεγαλόνησο και να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους της (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ένταξης της στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη. Διότι λύση που δεν είναι λειτουργική δεν είναι βιώσιμη. Και λύση που δεν είναι βιώσιμη δεν είναι λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.